Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Onderwijs en burgerschap

Diversiteit is een feit. Discriminatie is een gegeven. Kinderen en jongeren opvoeden om te participeren in een samenleving met een diversiteit aan afkomsten en een veelvoud aan leefstijlen is vaak een uitdaging. De luxe van zoveel diversiteit kunnen we ons alleen permitteren als we de hand houden aan een aantal centraal gedeelde uitgangspunten van wat de kern is van burgerschap. Gelijke behandeling, inclusie en non-discriminatie staan daarin centraal.

Burgerschapsonderwijs

Het belang van goed burgerschapsonderwijs wordt door scholen toenemend ingezien. Dit is een kans. Scholen vinden het soms lastig om invulling te geven aan het brede spectrum van burgerschap en burgerschapsvorming. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat het soms schort aan kennis en handelsverlegenheid omtrent onderwerpen zoals (seksuele) diversiteit bij docenten. Velen van hen geven aan behoefte te hebben aan meer scholing en/of voorlichting om als docent een rol te kunnen aannemen in het kader van het voorkomen van discriminatie, vooroordelen, stereotypering en beeldvorming.

Vernieuwd aanbod

  • Gastlessen, workshops en trainingen voor leerlingen, docenten en ouders.
  • Lesmaterialen zijn te vinden op de website Diverscity.
  • Advies en ondersteuning.

Thema’s op het vlak van (seksuele/gender) diversiteit, inclusie, burgerschap, discriminatie, vooroordelen en stereotypen, racisme e.d. staan centraal.

Effectieve strategieën

De voorlichtingen en trainingen zijn bedoeld voor zowel professionals als leerlingen/studenten. Maar ook is er aanbod voor ouders in het primair onderwijs. RADAR maakt gebruik van voorlichtings-, trainings- en werkvormen, die qua aanpak gebruik maken van drie effectieve strategieën:

  1. Elkaar ontmoeten, inleven in elkaar en het bevorderen van empathie. 
  2. Het vergroten van bewustwording.
  3. Het bevorderen van de sociale norm in klas/school.

Actueel

  • Wageningen University betaalt beurs zwangere studente alsnog uit

    Een studente aan Wageningen University heeft met terugwerkende kracht haar studiebeurs ontvangen, die was stopgezet vanwege haar zwangerschap. Met hulp van antidiscriminatiebureau RADAR heeft de studente het bestuur van de …

  • Waarom is RADAR kritisch op TU Eindhoven

    De TU Eindhoven wil meer vrouwen aanstellen in wetenschappelijke functies en heeft zich voorgenomen om 150 nieuwe vacatures uitsluitend open te stellen voor vrouwen. Waarom heeft RADAR het College voor de Rechten van de Mens gevraagd een oordeel uit te spreken over dit beleid?

  • Onderwijs mag geen intolerantie prediken

    Kinderen op een aantal salafistische moskeescholen leren dat ze afstand moeten nemen van niet-gelovigen, blijkt uit een recent onderzoek van NRC en Nieuwsuur.

Publicaties

  • RADAR Jubileum Inclusief Award

    RADAR viert het veertigjarig bestaan door het podium te geven aan mooie initiatieven op het gebied van diversiteit en gelijkwaardigheid. Speciaal hiervoor hebben we de RADAR Jubileum Inclusief Awardgeïntroduceerd, waarvoor …

    publicatie
  • ‘Het onderwerp sneeuwt wat onder’

    Download hier de verkenning ‘Het onderwerp sneeuwt wat onder – LHBT+-sensitiviteit van professionals in de gemeente Meierijstad.’

    publicatie
  • Veldverkenning naar aanpak discriminatie en racisme in amateurvoetbal 

    Antidiscriminatiebureau RADAR heeft een veldverkenning gedaan naar de aanpak van racisme en discriminatie in het amateurclubvoetbal. De uitkomsten zijn donderdag 29 juni 2023 gepresenteerd in het ATIK Stadion in Roosendaal.  

    publicatie

Altijd op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.