Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Sport is voor iedereen

Sport verbindt mensen. Sport is voor iedereen. Maar helaas niet altijd.

Discriminatie in sport kent vele uitingsvormen. Denk aan de antisemitische of racistische spreekkoren die regelmatig te horen zijn vanaf voetbaltribunes. Of aan scheldpartijen op het sportveld of langs de lijn. Maar ook op individueel niveau komt discriminatie in de sport voor, bijvoorbeeld als iemand een lidmaatschap van een sportclub geweigerd wordt om haar of zijn huidskleur. Ook lopen lhbti’ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen en transgender of intersekse personen) in de sportwereld nog regelmatig tegen een gebrek aan acceptatie aan.  

RADAR zet zich actief in om discriminatie en vooroordelen in de sport tegen te gaan. Zo bieden we individuele ondersteuning aan melders die discriminatie bij het sporten hebben ervaren. Of het nu op recreatief, amateur- of professioneel niveau is. Daarnaast bieden we aan sportclubs diverse trainingen en workshops aan. Ook adviseren we sportverenigingen over de manier waarop ze diversiteit en inclusie kunnen bevorderen. Hiervoor werken we samen met verschillende partners, waaronder Feyenoord, Fair, OBA (Overleg Bredase Amateurverenigingen), Geef Racisme De Rode Kaart en de Anne Frank Stichting.

Wat kan RADAR nog meer doen

  • Trainingen en workshops: we geven diverse trainingen op het gebied van inclusiviteit. Zo kun je de onderwerpen rondom discriminatie en inclusie in de sport verkennen tijdens een korte teamsessie.
  • Advies en ondersteuning: we geven sportclubs advies over de manier waarop ze discriminatie kunnen voorkomen en hoe ze het beleid dat diversiteit en inclusie bevordert kunnen vormgeven.
  • Onderzoek: we voeren gevraagd en ongevraagd onderzoeken uit op het gebied van discriminatie in de sport. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd op verzoek van sportorganisaties en gemeenten. We voeren ook zelf onderzoeken uit naar hoe inclusief de sportwereld is.

Zelf aan de slag?

Ben je als sportclub bereid iets te ondernemen tegen discriminatie en racisme? Lees meer over ons programma; ‘Respect op en om het voetbalveld‘ gericht op amateurvoetbalverenigingen.

Actueel

Publicaties

  • Factsheet Discriminatie en sport

    Discriminatie in de sport heeft vele gezichten. Denk aan discriminerende scheldpartijen op het sportveld, aan antisemitische en racistische spreekkoren vanaf de voetbaltribune of aan iemand die een lidmaatschap geweigerd wordt …

    publicatie