Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Discriminatie bij voetbalclubs Noord-Brabant en Zeeland

Schelden en pesten zijn volgens kaderleden van voetbalverenigingen in Noord-Brabant en Zeeland de voornaamste vormen van wangedrag waarmee hun club te maken krijgt. Discriminatie wordt in mindere mate als een probleem gezien.  De meeste kaderleden vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan discriminatie en respectloos gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van antidiscriminatiebureau RADAR en ADB Zeeland.

Discriminatie-incidenten bij voetbalclubs hebben in de meeste gevallen te maken met herkomst en huidskleur. Het zijn vooral spelers die tijdens wedstrijden te maken krijgen met discriminerende opmerkingen door hun tegenstanders en het publiek, met name als de spanning oploopt. Scheidsrechters en grensrechters zijn eveneens doelwit van discriminerende opmerkingen, vaak  vanuit het publiek en minder door spelers. 

Discriminatie aanpakken

Discriminatie en respectloos gedrag in het algemeen moeten volgens de kaderleden aandacht blijven krijgen binnen hun club. Huisregels en gedragscodes zijn instrumenten waarmee clubs wangedrag kunnen aanpakken, discriminatie is hierin niet altijd specifiek benoemd. “Belangrijk is dat het bestuur een eenheid vormt tegen respectloos gedrag. Dat lijkt heel normaal maar sentimenten spelen vaak de hoofdrol”, aldus een van de kaderleden. 

Voor het onderzoek hebben RADAR en ADB Zeeland eind 2016 een vragenlijst verspreid onder 470 kaderleden van in totaal 370 clubs in Noord-Brabant en Zeeland. Uit Noord-Brabant hebben 138 kaderleden de vragenlijst ingevuld en in Zeeland 60 kaderleden.