Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Wonen

Discriminatie op de woningmarkt kent vele vormen. Een plek om te wonen is echter een fundamenteel mensenrecht dat verankerd is in de Nederlandse Grondwet. De overheid heeft de plicht om voor voldoende beschikbare, kwalitatief goede en betaalbare woningen te zorgen. Deze moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Het recht op huisvesting dreigt in gevaar te komen, wanneer mensen gediscrimineerd worden in de toegang tot huisvesting. Of wanneer ze discriminatie ervaren in hun woonomgeving. Dit kan zich op de volgende manieren uiten:

Discriminatie bij toegang tot een nieuwe woning

Discriminatie kan zich voordoen in de toegang tot een nieuwe woning. Bijvoorbeeld wanneer een makelaar of verhuurder een kandidaat-huurder afwijst vanwege een niet-Nederlands klinkende naam, of vanwege een hulphond die voor huisdier aangezien wordt. Een makelaar of verhuurder kan bewust mensen discrimineren, vanuit een racistisch motief. Het is echter ook mogelijk dat een makelaar of verhuurder de keuze voor een huurder maakt op basis van een ‘goed gevoel’. Bij een dergelijke keuze spelen veelal onbewuste vooroordelen een rol.

Discriminatie tussen huurder en verhuurder

Discriminatie kan plaatsvinden tussen de huurder en verhuurder. Bijvoorbeeld wanneer de verhuurder racistische opmerkingen maakt richting de huurder. Of iemand kan door buren gepest worden vanwege haar of zijn seksuele gerichtheid.

Discriminatie als factor bij dakloosheid

Discriminatie kan een factor zijn bij dakloosheid. Veel dakloze mensen hebben een beperking, migratie-achtergrond of zijn in armoede opgegroeid. Bovendien worden dakloze mensen vanwege hun dakloosheid verder gestigmatiseerd en gediscrimineerd.

Door discriminatie op de woningmarkt kans op minder toegang op andere terreinen

Groepen die kwetsbaar zijn en geen veilige plek hebben om te wonen, lopen vaak het risico om ook op andere terreinen minder toegang te hebben, zoals onderwijs, zorg of arbeid.

Wat kan RADAR voor je doen?

Met regelmaat voeren we praktijktesten en mystery calls uit om onderzoek te doen naar hoe makelaars of verhuurders reageren. RADAR biedt individuele ondersteuning aan melders die discriminatie hebben ervaren bij het zoeken naar een woning, met hun buren of verhuurder. We bieden diverse trainingen, workshops en een e-learning aan, en adviseren makelaars en woningcorporaties over hoe ze hoe ze diversiteit en inclusie kunnen bevorderen.

  • Eerlijk huren voor iedereen

    Discriminatie op de woningmarkt kent vele vormen. Vooral wanneer je genoodzaakt bent of ervoor kiest om op de particuliere woningmarkt te huren, kun je extra risico lopen om met discriminatie …

  • Discriminatie woningverhuur Rotterdam aangepakt

    Woningzoekenden in de vrije huursector hebben niet altijd gelijke kansen. Rotterdammers met bijvoorbeeld een Marokkaans klinkende achternaam hebben meer moeite om een huurwoning te vinden dan kandidaat-huurders met een Nederlandse …

  • Geen discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte

    Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde onlangs over een zaak die RADAR had voorgelegd. Een vrouw met een beperking is voor vervoer afhankelijk van haar echtgenoot. Zij zoeken …

Publicaties

Blijf op de hoogte

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.