Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Arbeidsmarkt

Marc wordt eerder uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan Mohammed. Ook zien we (verkapte) leeftijdseisen in vacatures. Vrouwen van wie de carrière op een zijspoor raakt vanwege een kinderwens of zwangerschap. Dit zijn enkele voorbeelden van discriminatie op de arbeidsmarkt. We vinden dat mensen in hun werk beoordeeld moeten worden op hun competenties en vaardigheden. Toch blijkt keer op keer dat vooroordelen een rol spelen.

De arbeidsmarkt is een van de terreinen waarop discriminatie zwaar gevoeld wordt. Met name mensen met een migratieachtergrond, arbeidsbeperking, vrouwen en oudere werkzoekenden en werknemers ondervinden discriminatie. Niet alleen tijdens het solliciteren, maar ook op de werkvloer, bij de vaststelling van arbeidsvoorwaarden, promotie en ontslag.

Discriminatiemeldingen

RADAR en andere antidiscriminatievoorzieningen in Nederland ontvangen relatief veel klachten over discriminatie op de arbeidsmarkt. Bijna 3 op de 10 meldingen die de afgelopen jaren bij antidiscriminatiebureaus binnenkwamen, hadden betrekking op de arbeidsmarkt. Het gaat vaak om discriminatie op basis van ras, religie, handicap/chronische ziekte, leeftijd en sekse.

In het onderzoek naar ervaren van discriminatie in Nederland, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau een lichte stijging van het aantal mensen dat op het werk te maken heeft gehad met discriminatie of daar twijfels over heeft. Bij het zoeken naar werk ervaren ouderen en mensen met een migratieachtergrond in 2018 juist minder discriminatie dan vijf jaar eerder.

Inclusief personeelsbeleid

Een inclusief personeelsbeleid staat niet hoog op het prioriteitenlijstje van werkgevers, blijkt uit onderzoek Arbeidsmarkt in Kaart van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Relatief gezien besteden werkgevers namelijk weinig aandacht aan beleid voor oudere werknemers, het aantrekken van mensen met arbeidsbeperkingen of mensen met een migratieachtergrond en meer vrouwen op hogere functieniveaus.

Wat doen wij

RADAR biedt individuele ondersteuning aan melders die discriminatie hebben ervaren bij het solliciteren of op hun werk. We bieden diverse trainingen en workshops aan, en adviseren werkgevers over hoe ze hoe ze diversiteit en inclusie kunnen bevorderen. Ook ondersteunen we netwerken van werkgevers die zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt, zoals het Rotterdamse platform tegen arbeidsdiscriminatie 010inclusief.

  • Waarom is RADAR kritisch op TU Eindhoven

    De TU Eindhoven wil meer vrouwen aanstellen in wetenschappelijke functies en heeft zich voorgenomen om 150 nieuwe vacatures uitsluitend open te stellen voor vrouwen. Waarom heeft RADAR het College voor de Rechten van de Mens gevraagd een oordeel uit te spreken over dit beleid?

  • Leeftijdsdiscriminatie in ict-vacature ministerie

    Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat plaatste eind augustus 2018 een personeelsadvertentie voor de functie van junior certificaat beheerder. Bij de functieomschrijving stond: ‘Ben jij een jonge ambitieuze ict-er’. …

  • Rechten vaders en partners bij geboorte

    Voor je zwangere of net bevallen partner zijn er allerlei regelingen, waardoor al haar aandacht naar jullie kind kan gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met de rechten van kersverse vaders of partners?

  • Factsheet Leeftijdsdiscriminatie

    Discriminatie op grond van leeftijd betekent dat iemand ongelijk behandeld wordt vanwege zijn of haar leeftijd. Dat kan zijn omdat iemand te oud wordt gevonden of juist te jong. ‘Oud’ …

    publicatie
  • Je rechten bij zwangerschap en werk

    Wat zijn je rechten bij zwangerschap en werk? Lees welke stappen je kunt zetten als je te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie.

    publicatie
  • Factsheet Discriminatie en arbeid

    In Nederland worden veel mensen geconfronteerd met discriminatie op de arbeidsmarkt: zij worden ongelijk behandeld op grond van een kenmerk dat er niet toe doet. Dat kenmerk is vaak een …

    publicatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van inclusie en discriminatie? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.