Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Leeftijdsdiscriminatie in ict-vacature ministerie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat plaatste eind augustus 2018 een personeelsadvertentie voor de functie van junior certificaat beheerder. Bij de functieomschrijving stond: ‘Ben jij een jonge ambitieuze ict-er’. Dat het ministerie op zoek is naar ambitieus personeel snappen we, maar waarom de nieuwe werknemer ook jong moet zijn, daarover stond in de vacature niets vermeld. We vroegen het ministerie om ‘jong’ te schrappen en op zoek te gaan naar een persoon die de klus kan klaren, zonder daarbij onderscheid te maken in leeftijd.

Tot onze verbazing was het ministerie in februari van dit jaar (2019) nog steeds op zoek naar die ‘jonge ambitieuze ict’er’ en besloten we de zaak voor te leggen aan het College voor de Rechten van de Mens. Die kwam tot de slotsom dat het ministerie verboden onderscheid heeft gemaakt op basis van leeftijd. Volgens het College is een goede reden waarom deze ict’er jong moet zijn niet genoemd door het ministerie, dat zelf overigens sprak van ‘een foutje’ in de vacaturetekst.

Verder adviseert het College het ministerie om de zaak intern onder de aandacht te brengen. Bij de Dienst ICT-uitvoering houden zestig medewerkers zich bezig met het opstellen van personeelsadvertenties. Dan mag een dergelijke discriminerende functie-eis er eigenlijk niet doorheen glippen.

RADAR vindt het belangrijk dat sollicitanten worden beoordeeld op hun competenties en niet op hun leeftijd of andere persoonskenmerken die niets met je werk te maken hebben. Zie jij ook ‘een foutje in een personeelsadvertentie’, meld het via ons klachtenformulier, bel 010 411 39 11 of ga naar www.discriminatie.nu en download de app.

Bij deze zaak hebben we nauw samengewerkt met onze collega’s van Den Haag Meldt.

>>Lees het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens