Krijg jij te maken met stagediscriminatie? Dit kun je doen!
Word jij niet aangenomen voor een stageplek vanwege je niet-Nederlands klinkende achternaam? Maken mensen nare opmerkingen over jouw seksuele voorkeur tijdens jouw stageperiode? Of word je minder goed begeleid dan andere stagiaires, omdat je een hoofddoek draagt? Dan kan er sprake zijn van stagediscriminatie.
Iedereen verdient een veilige stageplek. Toch ervaren nog veel studenten stagediscriminatie. Ongelijk behandeld worden is nooit leuk. Krijg jij te maken met stagediscriminatie? En wil je hier iets tegen doen? Lees dan verder.
Wat is stagediscriminatie?
Er is sprake van stagediscriminatie als iemand tijdens de sollicitatie of stageperiode te maken heeft met discriminatie op basis van:
- Afkomst/nationaliteit/huidskleur
- Leeftijd
- Seksuele gerichtheid
- Godsdienst/levensovertuiging
- Geslacht
- Handicap/chronische ziekte
- Politieke overtuiging
- Burgerlijke staat
- Soort arbeidscontract/arbeidsduur
Wat kun je doen?
Weet dat discriminatie nooit jouw schuld is. Denk je dat er in jouw situatie sprake is van stagediscriminatie? Dan heb je meerdere mogelijkheden om advies en ondersteuning te vragen:
- Je kunt stagediscriminatie melden bij jouw onderwijsinstelling. Denk aan een vertrouwenspersoon, je mentor of studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Sommige scholen hebben ook een intern meldpunt waar je contact mee kunt opnemen.
- Je kunt (anoniem) een melding maken bij het landelijke discriminatiemeldpunt Discriminatie.nl. Als je contactgegevens achterlaat, nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op en bespreken dan wat we voor je kunnen doen
- Als mbo-student kun je ook contact opnemen met het meldpunt stagediscriminatie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij kunnen in sommige gevallen maatregelen nemen tegen een bedrijf. Bijvoorbeeld het intrekken van de officiële erkenning die een bedrijf nodig heeft om stagiaires aan te nemen.
(Anoniem) melden heeft altijd zin. Dankzij jouw melding weten we welke scholen en leerbedrijven studenten mogelijk ongelijk behandelen. Aan de hand van deze gegevens kunnen we het gesprek aangaan met deze organisaties, zodat zij zich voortaan bewust zijn van discriminatie. Op deze manier bouwen we samen aan een samenleving waarin íedereen meetelt.
Discriminatie melden
Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars bieden je graag een luisterend oor en adviseren je over jouw situatie.