Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Thema's

Thema’s

Van een aantal thema’s op het gebied van gelijke behandeling en discriminatie, vinden we dat ze extra aandacht verdienen. We krijgen bijvoorbeeld veel vragen over deze discriminatie thema’s. Het kan ook zijn dat het thema actueel is.

Op de themapagina’s vind je actuele berichten, publicaties, trainingen en workshops en andere informatie bij elkaar. Ook kan je hier kennis maken met onze specialisten op dit gebied. Het aantal themapagina’s breiden we gaandeweg uit.

Thema’s discriminatie

We hebben 5 themapagina’s:

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Heb je het gevoel dat je ongelijk wordt behandeld of gediscrimineerd wordt bij het zoeken naar een baan? Op de arbeidsmarkt krijgen veel mensen te maken met discriminatie. Met name mensen met een migratieachtergrond, arbeidsbeperking, vrouwen en oudere werkzoekende of werknemers krijgen te maken met discriminatie.

Op de themapagina Arbeidsmarkt lees je wat RADAR voor je kan doen als je discriminatie ervaart tijdens een sollicitatie, maar ook op de werkvloer, bij het opstellen van een contract, promotie en ontslag.

Onderwijs en burgerschap

De samenstelling van leerlingen op scholen wordt steeds diverser. Kinderen en jongeren opvoeden om deel te nemen in een samenleving met een diversiteit aan afkomsten en leefstijlen is vaak een uitdaging.

RADAR ondersteunt scholen met gastlessen, workshops en trainingen, lesmateriaal en advies bij het aangaan van deze uitdaging. Op de themapagina Onderwijs en burgerschap staat een uitgebreid overzicht van ons aanbod. Daarnaast vind je er ook actueel nieuws over dit onderwerp en een aantal relevante publicaties.

Sport

Sport is voor iedereen, maar helaas niet altijd. RADAR zet zich actief in om discriminatie en vooroordelen in de sport tegen te gaan. Zo bieden we individuele ondersteuning aan melders die discriminatie bij het sporten hebben ervaren. 

Op de themapagina Sport vind je een overzicht van onze projecten en trainingen om discriminatie in sport tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het RADAR/Feijenoord project, dat we samen met de Anne Frank Stichting op hebben gezet. Daarnaast kun je kennismaken met onze specialisten op het gebied van sportdiscriminatie.

Wonen

Discriminatie op de woningmarkt kent vele vormen. Een plek om te wonen is echter een fundamenteel mensenrecht dat verankerd is in de Nederlandse Grondwet.

Met regelmaat voeren we praktijktesten en mystery calls uit om onderzoek te doen naar hoe makelaars of verhuurders reageren. RADAR biedt individuele ondersteuning aan melders die discriminatie hebben ervaren bij het zoeken naar een woning, met hun buren of verhuurder. We bieden diverse trainingen en workshops aan, en adviseren makelaars en woningcorporaties over hoe ze hoe ze diversiteit en inclusie kunnen bevorderen.

Kennis en deskundigheid

RADAR ondersteunt gemeentelijke instanties en organisaties in de cultuur, sport, zorg en welzijnssector in Rotterdam bij vragen over inclusie, diversiteit en antidiscriminatie. Wij helpen professionals bij het realiseren van een inclusieve werkvloer, inclusief werving- en selectiebeleid en bieden hiervoor kennis en concrete handvatten. Dit doen wij in opdracht van gemeente Rotterdam.