Rob Stoop
Wat doe jij bij RADAR?
Ik ben werkzaam als senior trainer/voorlichter. Ik ga langs op scholen of bij organisaties om mensen voorlichtingen te geven over inclusiviteit en discriminatie tegengaan.
Wat is je specialisme?
Ruim 35 jaar ben ik in verschillende functies en rollen actief op het gebied van seksuele diversiteit. Daarnaast heb ik in het verleden opleidingen gedaan tot coördinator voor sportactiviteiten voor mensen met een beperking. Het is dan ook niet vreemd dat ik met deze doelgroep ook affiniteit heb.
Waarom ben je bij RADAR komen werken?
Ik heb al vroeg ontdekt dat een intersectionele aanpak – waarbij verschillende discriminatiegronden gekoppeld worden – het gemakkelijker maakt om discriminatie bespreekbaar te maken. Uitsluiting is voor het ‘slachtoffer’ altijd even pijnlijk, ongeacht op welke grond dat gebeurt. Toen ik van een ander antidiscriminatiebureau kon overstappen naar RADAR, werd ik helemaal enthousiast. Hier richt ik me namelijk niet alleen op bestrijden van discriminatie, maar ook op het voorkomen ervan. Dat is voor mij heel belangrijk.
Wat was je belangrijkste les uit de ‘school of life’?
In mijn leven ben ik meer dan gemiddeld tegen medische tegenslagen aangelopen. Hiervan heb ik geleerd dat je meerdere manieren hebt om hiermee om te gaan. Je kunt het bijvoorbeeld verzwijgen voor anderen, omdat je vindt dat het niemand wat aangaat. Maar ook kun je er open over zijn. Hoe opener ik ben, hoe meer positieve reacties ik krijg. Daarom gebruik ik mijn persoonlijke verhaal als inspiratie voor mijn werk.
Welk boek/documentaire/film/podcast moet iedereen gelezen/gezien/gehoord hebben?
In mijn werk ben ik een voor mij zeer inspirerende persoon tegengekomen tijdens een bijeenkomst in Gorinchem, te weten Redouan Ait Chitt. Deze jongeman heeft, ondanks zijn lichamelijke beperkingen, in 2019 de prestigieuze hoogste Nederlandse dansprijs de ‘Zwaan’ gewonnen. Zijn motto luidt dan ook “No excuses, no limits”. In de onderstaande video zie je zijn TED-talk die ik zeer inspirerend vind.