Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Training

Docententraining Discriminatie in de klas

Hoe ga ik om met discriminatie en vooroordelen in de klas? Hoe geef ik grenzen aan? Hoe maak ik moeilijke thema’s bespreekbaar onder leerlingen? Hoe ga ik om met incidenten als pesten, uitschelden, vandalisme, geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag? Uit onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat een groeiend aantal leerlingen en studenten discriminatie ervaart op school.

Programma (ook online)

Deze training kan zowel offline als online gegeven worden. Onderwerpen die aan bod komen zijn: omgaan met discriminatie en vooroordelen, grenzen aangeven en moeilijke thema’s bespreekbaar maken. Docenten krijgen informatie over lesmaterialen en doorverwijsmogelijkheden (meldpunt RADAR, roze sociale kaart etc.). Trainingen worden op maat gemaakt, afhankelijk van de behoefte van scholen. Mogelijke thema’s in de training zijn:

  • stereotypen en vooroordelen
  • racisme
  • islamofobie
  • antisemitisme
  • seksuele en genderdiversiteit
  • gender en gender-issues.

Resultaat

De deelnemers hebben meer kennis en inzicht in de werking van discriminatie en vooroordelen. Ook hebben ze meer specifieke kennis over het onderwerp waar in de training voor is gekozen. Dit alles leidt er toe dat hun handelingsvaardigheid op vlak van discriminatie, vooroordelen en uitsluiting in algemene zin, vergroot is. Deze training is juist bedoeld om onderwijsprofessionals meer in hun kracht te laten komen om discriminatie in de klas aan te kunnen pakken.

Geschikt voor

Docenten en andere professionals in het voortgezet onderwijs