Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Wageningen University betaalt beurs zwangere studente alsnog uit

Een studente aan Wageningen University heeft met terugwerkende kracht haar studiebeurs ontvangen, die was stopgezet vanwege haar zwangerschap. Met hulp van antidiscriminatiebureau RADAR heeft de studente het bestuur van de universiteit kunnen overtuigen dat gehandeld is in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling en werd het volledige bedrag van 34.000 euro alsnog uitbetaald. Ook gaan Wageningen University en RADAR gezamenlijk aandacht vragen voor zwangerschapsdiscriminatie bij studenten van de universiteit.

De studente, die de Poolse nationaliteit heeft, had in 2015 een studiebeurs gekregen. Toen zij vertelde over haar zwangerschap, werd deze beurs ‘gestopt’. De studente heeft aangegeven dat zij het hier niet mee eens was en dat dit zwangerschapsdiscriminatie was, maar dit werd niet opgepikt. Er werd haar gezegd dat zij het volgende jaar terug kon komen.

Maar toen de studente een jaar later de beurs opnieuw aanvroeg, kwam zij hier niet meer voor in aanmerking omdat er meer aanmeldingen waren. Bij diverse instanties heeft de studente geprobeerd haar recht te halen, maar overal liep zij tegen een muur. Zij heeft de studie uiteindelijk op eigen kosten afgerond.

Gehoord voelen

Eenmaal afgestudeerd en aan het werk kon de voormalige studente de zaak niet laten rusten. Nog eenmaal probeerde zij haar recht te halen en ter ondersteuning wendde zij zich tot RADAR. Er volgde een gesprek met de studente en medewerkers van de Universiteit op het kantoor van RADAR in Den Bosch. De universiteit erkende volledig dat zij in strijd had gehandeld met de gelijke behandelingswetgeving, bood excuses aan en keerde alsnog het volledige bedrag van de ten onrechte niet ontvangen beurs uit aan de studente.
In de ogen van de jonge vrouw heeft de universiteit haar fout op een zo goed mogelijke manier proberen te herstellen. Zij voelde zich in het gesprek gehoord en de universiteit bleek bereid te kijken wat er allemaal mis was gegaan en hoe dit in de toekomst zou kunnen worden voorkomen.

Bewust van norm

Universiteiten dienen zich te houden aan de gelijkebehandelingswetgeving. Zij mogen studenten niet discrimineren op grond van bijvoorbeeld ras of geslacht. Ook een studente anders of nadelig behandelen omdat ze zwanger is, is in strijd met deze wet. De universiteit mocht de beurs die de studente had gekregen dus niet stoppen omdat zij zwanger was.
Het is belangrijk dat alle medewerkers van een universiteit zich bewust zijn van de gelijke behandelingsnorm. Daarnaast moet een universiteit duidelijk maken, bijvoorbeeld op de website,  waar een student terecht kan met klachten hierover en dient de universiteit deze klachten zorgvuldig te behandelen.

Studenten (inclusief voormalige en toekomstige studenten) van Wageningen University kunnen meer informatie over klachten en over de procedure hieromtrent vinden op de website van Wageningen University.    

Discriminatie tijdens je studie

Krijg je als student te maken met discriminatie, bijvoorbeeld vanwege een zwangerschap? Dan kun je terecht bij ons terecht voor kosteloos advies en ondersteuning.