Om over discriminatie en racisme binnen je vereniging te praten, kun je het beste bestaande methoden gebruiken in plaats van het zelf uit te vinden. Het is belangrijk om met elkaar te spreken over incidenten en de regels van de vereniging met betrekking tot discriminatie en racisme. Dit heeft verschillende voordelen:
- Het voorkomt problemen en moedigt gewenst gedrag aan.
- Het maakt het gemakkelijker om te reageren op situaties waarin discriminatie op en rond het veld plaatsvindt.
Bestuurskamersessie
Het is belangrijk om te praten over discriminatie en racisme binnen jouw vereniging. Dit gesprek kan plaatsvinden met alle bestuursleden, maar je kunt ook de Commissie Sportiviteit & Respect, een clubicoon en/of een sleutelpersoon uitnodigen. Gebruik de quickscan (stap 1) als leidraad voor het gesprek en neem de tijd om incidenten uit zowel het heden als het verleden te bespreken. De ervaring leert dat voetbalclubs die hier actief mee aan de slag gaan, op diverse fronten uitblinken: zowel op sportief als maatschappelijk gebied.
Om racisme en discriminatie op het voetbalveld effectief te bestrijden, moet de club zich richten op het stimuleren van gewenst gedrag door de juiste waarden en normen uit te dragen. Het is van belang dat iedereen binnen de club op de hoogte is van deze waarden en normen en begrijpt welk gedrag hieruit voortkomt. Dit draagt bij aan gedragsverandering en een positieve clubcultuur.
Tips
Bij de bestuurskamersessie zijn enkele belangrijke tips:
1. Wacht niet op draagvlak, maar zoek medestanders:
- Draagvlak ontstaat deels door de uitgevoerde interventies.
- Zoek medestanders in alle lagen van de vereniging, inclusief sleutelpersonen. Sleutelpersonen zijn mensen binnen de vereniging die veel leden kennen en invloed hebben op hun gedrag, zowel formeel als informeel.
Het draagvlak om racisme en discriminatie aan te pakken is vaak versnipperd. Enthousiasme bij individuele clubleden wordt soms ontmoedigd door het bestuur. Zoek daarom medestanders op alle niveaus binnen je vereniging. Het is van belang om enthousiaste individuen te betrekken en draagvlak te creëren, zelfs als dit aanvankelijk tegen weerstand stuit. Sleutelpersonen kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van verandering binnen de vereniging.
2. Geef medestanders een mandaat:
- Commitment van het verenigingsbestuur is belangrijk, maar de kracht ligt bij de clubleden.
- Geef bepaalde leden, zoals de commissie Sportiviteit & Respect, de vrijheid om initiatieven te bedenken en uit te voeren zonder alles eerst met het verenigingsbestuur te moeten afstemmen.
- Geef hen de ruimte om dingen uit te proberen, want alles moeten goedkeuren demotiveert en creëert wantrouwen. Als verenigingsbestuur toon je hiermee aan dat diversiteit, inclusie, en het aanpakken van discriminatie en racisme van groot belang zijn en altijd prioriteit hebben binnen de club.
3. Breng de thematiek onder bij bestaand beleid en aandachtsgebieden.
Voeg diversiteit, inclusie, discriminatie en racisme toe aan bestaande plannen en aandachtsgebieden. Maak het niet te ingewikkeld. Misschien werk je al aan vergelijkbare zaken. Probeer deze onderwerpen daarmee te verbinden! Maar zorg ervoor dat je diversiteit, inclusie, discriminatie en racisme blijft noemen, anders wordt het snel vergeten.
4. Wacht niet langer.
Ga aan de slag met wat binnen de mogelijkheden van jouw voetbalclub ligt. Je kunt hierbij gebruik maken van de expertise van KNVB en/of RADAR. De KNVB biedt diverse downloads en hulpmiddelen over communicatie binnen de vereniging om je hierbij te ondersteunen.
Wil je aan de slag? Ga dan door naar stap 3.