Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Voor gemeenten en sportbedrijven

Amateurvoetbalclubs krijgen steeds meer maatschappelijke verantwoordelijkheden, zoals het aanpakken van armoede, milieubewustzijn, onderwijsprestaties, teamwork, gezondheid in de sportkantines, en nog veel meer. Het bestrijden van racisme en discriminatie is een cruciale maatschappelijke taak voor deze clubs. We verwachten niet dat voetbalclubs dit in hun eentje aanpakken; RADAR staat klaar om te helpen, maar we vragen ook de medewerking en samenwerking van gemeenten en sportbedrijven.

Sociale veiligheid op de voetbalclubs

Het is de wens van veel clubs dat spelers plezier beleven aan voetbal in een respectvolle omgeving. Helaas blijkt in de praktijk dat niet iedereen evenveel plezier beleeft aan voetbal vanwege discriminatie. Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet openlijk over discriminatie praten, en slechts een klein percentage maakt daadwerkelijk melding van discriminatie. Uit onderzoek blijkt dat slechts 3 procent van de mensen die discriminatie ervaren, dit melden. Sociale veiligheid speelt hierbij vaak een rol en kan het moeilijk maken om over discriminatie te praten.

Racisme en discriminatie voorkomen

We raden voetbalclubs aan om preventieve maatregelen te nemen, zoals trainingen, workshops en voorlichting. Preventie kan mensen helpen discriminatie beter te herkennen en erkennen. Deelnemers krijgen ook de tools om met deze problemen om te gaan en gedragsverandering te stimuleren, zowel bij henzelf als bij anderen in de voetbalgemeenschap. Dit bevordert open dialoog en daadwerkelijke aanpak van discriminatie.

Een gezamenlijk verantwoordelijkheid

Gemeenten en sportbedrijven kunnen voetbalclubs ondersteunen door professionals, verenigingsondersteuners of ervaringsdeskundigen in te schakelen. Het is van essentieel belang dat er coördinatie plaatsvindt bij het ontwikkelen, implementeren en handhaven van beleid tegen racisme en discriminatie. De meest effectieve aanpak wordt gerealiseerd wanneer er sprake is van een geïntegreerde aanpak, waarbij de gemeente, sportbedrijven, voetbalverenigingen, de KNVB, anti-discriminatieorganisaties, de politie en andere maatschappelijke instellingen samenwerken en gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het bestrijden van racisme en discriminatie.

Aan de slag? Neem contact op met Jochen Dekker via [email protected]