Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

Minder scheldincidenten

Het aantal racistische incidenten mag dan gestegen zijn, het totaal aantal incidenten op het gebied van racisme, antisemitisme en rechtsextremisme daalde van 4283 incidenten in 2013 naar 4092 in 2014. Dit heeft te maken met een sterke afname van het aantal scheldincidenten, van 2218 in 2013 naar 1535 in 2014. Deze rapportage maakt namelijk een onderscheid tussen racistische incidenten aan de ene kant en racistische scheldincidenten aan de andere kant.

Van de 2764 incidenten met een racistisch karakter in 2014 zijn er 142 incidenten van moslimdiscriminatie en 5 incidenten vijf incidenten van discriminatie van Roma/Sinti. In Oost-Nederland en Den Haag vonden in 2014 de meeste racistische incidenten plaats.

Grote steden

Ook valt op dat, net als in voorgaande jaren, in de grootstedelijke regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag meer antisemitische en racistische incidenten voorkomen dan in de rest van Nederland. Deze drie steden staan ook in de top 10 van gemeenten met de meeste antisemitische en racistische incidenten per 1000 inwoners. De 64 gemeenten zonder geregistreerde incidenten in 2014 zijn vooral kleinere gemeenten.

De stijging van het aantal racistische en  antisemitische incidenten komt mede doordat het aantal racistische en antisemitische incidenten waaraan de politie de code ‘Discriminatie’ heeft toegekend is verdubbeld. Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat bij de agenten (die de registratie voeren) het thema ‘discriminatie’ prominenter in beeld is.

Waarom het aantal scheldincidenten zo gedaald is, kunnen de onderzoekers niet verklaren. Het aantal antisemitische en racistische scheldincidenten is het hoogst in Zuid-Holland (met name in Rotterdam en Den Haag).

Verschil tussen antisemitisch en racistisch geweld

Voorts zien de onderzoekers een verschil tussen antisemitisch geweld aan de ene kant en racistisch geweld aan de andere kant. Bij antisemitisch geweld spelen antisemitische intenties vaak een rol, aldus het rapport. Bij racistisch geweld is veel vaker sprake van een escalatie binnen een ander incident, bijvoorbeeld racistisch schelden tijdens een verkeersruzie. Antisemitisch geweld vindt vaker dan racistisch geweld in een politieke context plaats, zoals reacties op gebeurtenissen in het Palestijns-Israëlisch conflict.

Het  aantal geweldsincidenten met een extreemrechtse achtergrond nam toe van 17 incidenten in 2013 naar 42 incidenten in 2014. Omdat het om kleine getallen gaat, verbinden de onderzoekers hier geen vergaande conclusies aan. De omvang van klassiek extreemrechtse formaties in Nederland bleef in 2014 stabiel en moet worden geschat op ongeveer honderd actieve aanhangers.

Vierde rapportage racisme, antisemitisme, en extreemrechts geweld in Nederland : Incidenten, aangiftes, verdachten en afhandeling in 2014
Tierolf, B. , Hermens. N., Drost, L. en Kapel, M. van Utrecht : Verwey-Jonker Instituut , 2015