Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Hoger beroep etnisch profileren door Marechaussee

Het Gerechtshof Den Haag behandelt op 8 december het hoger beroep in de zaak over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De zaak is gestart door een coalitie van burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder RADAR. De inzet is om het gebruik van etniciteit in risicoprofielen en selectiebeslissingen bij grenscontroles te verbieden.

De rechtbank oordeelde vorig jaar dat de grenscontroles van de KMar leiden tot een verschil in behandeling tussen mensen dat mede op etniciteit is gebaseerd. Dat verschil in behandeling was terecht, volgens de rechtbank: iemands uiterlijk, waaronder huidskleur, “kan een objectieve aanwijzing zijn voor iemands vermeende nationaliteit”.

Waarom in hoger beroep

We gaan als coalitie in hoger beroep omdat wij van mening zijn dat uiterlijk geen objectieve aanwijzingen is voor iemands herkomst of nationaliteit. Het gaat uit van een verouderd en onjuist beeld dat er een typische Nederlander bestaat en dat die Nederlander wit is. We vragen het Gerechtshof ook om het beleid van de KMar te toetsen aan de mensenrechten en aan de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Een verschil in behandeling dat is gebaseerd op iemands etniciteit of huidskleur mag nooit. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dit in meerdere uitspraken bevestigd. De enige uitzondering in die uitspraken, is dat onderscheid op grond van etniciteit mag worden gemaakt als het gebruikt wordt om mensen te helpen en daarmee feitelijke ongelijkheid te corrigeren.

Over de eisers

Als eisers in deze zaak treden op: Amnesty International, Controle Alt Delete, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), antidiscriminatievoorziening RADAR en twee ‘niet-witte’ burgers die herhaaldelijk etnisch geprofileerd zijn door de Koninklijke Marechaussee. De procedure wordt gecoördineerd door het PILP-NJCM en de partijen worden tevens bijgestaan door advocaten van Houthoff.

Meer weten?

  • Onduidelijkheid voedt vermoeden van etnisch profileren.

    Reizigers met een migratieachtergrond weten vaak niet waarom ze worden gecontroleerd door de Marechaussee. Hierdoor kan het vermoeden ontstaan dat de controle te maken heeft met hun etniciteit. Dat concludeert …

  • Coalitie tegen etnisch profileren in hoger beroep tegen de KMar

    Een coalitie van maatschappelijke organisaties en twee niet-witte burgers is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar) bij MTV-controles (Mobiel …

  • 5 vragen over… etnisch profileren

    Op straat staande worden gehouden door de politie voor een check, uit de rij gepikt worden voor controle door de Marechaussee of als verdachte behandeld worden terwijl je niets hebt …

  • Koninklijke Marechaussee wijzigt standpunt over etnisch profileren

    De Koninklijke Marechaussee (KMar) zegt te gaan stoppen met etnisch profileren. Dat blijkt uit de inbreng van luitenant-generaal Hans Leijtens voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het onderwerp. …

  • Robby Gobardhan: “We hebben een slag verloren, maar niet de strijd”

    Een bittere pil was het voor Robby Gobardhan, de uitspraak van de rechtbank op 22 september 2021 over het gebruik van etniciteit bij zogeheten MTV-controles door de Koninklijke Marechaussee. Samen …

  • Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken bij controles

    Van de rechter mag de marechaussee etniciteit blijven gebruiken bij zogeheten MTV-controles. Dat is een tegenvaller voor RADAR en de andere mensenrechtenorganisaties en burgers, die een rechtszaak tegen de Staat …

  • Rechtszaak etnisch profileren motiveert reizigers om te melden

    Keer op keer als enige uit de rij worden gehaald op de luchthaven, terwijl andere passagiers gewoon door kunnen lopen. Na een oproep vorig jaar, ontvingen RADAR en collega-antidiscriminatievoorzieningen regelmatig …

  • Rechter buigt zich over etnisch profileren door Marechaussee

    Op 15 juni behandelt de rechtbank Den Haag de zaak over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar). Een coalitie van burgers en maatschappelijke organisaties heeft de Staat voor de rechter gedaagd. Het huidige beleid van de …