Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Onduidelijkheid voedt vermoeden van etnisch profileren.

Reizigers met een migratieachtergrond weten vaak niet waarom ze worden gecontroleerd door de Marechaussee. Hierdoor kan het vermoeden ontstaan dat de controle te maken heeft met hun etniciteit. Dat concludeert onderzoeker Abdessamad Bouabid op basis van 31 meldingen die RADAR en andere antidiscriminatievoorzieningen ontvingen over etnisch profileren bij controles van de Marechaussee en de Douane op luchthavens.

Niet weten waarom je staande wordt gehouden zorgt niet alleen spanning op het moment zelf, maar kan ook doorwerken in toekomstige contacten met wetshandhavers. De onderzoeker vindt dat er wettelijke waarborgen moeten komen om psychologische belastende vermoedens van etnisch profileren te voorkomen.

Ook meent Bouabid dat kritisch gekeken moet worden naar het handelingskader van de Marechaussee. De Marechaussee heeft steeds ruimere bevoegdheden gekregen om reizigers te controleren zonder dat daarover uitleg gegeven wordt. Een oplossing kan zijn om stopformulieren in te voeren, die in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al worden gebruikt. De onderzoeker pleit ervoor dat er meer onderzoek moet komen naar de beleving van slachtoffers van etnisch profileren.

Lees hier het hele onderzoek van Abdessamad Bouabid: https://www.bjutijdschriften.nl/tijdschrift/CenR/2022/1/CenR_2542-9248_2022_006_001_002