Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Discriminatie in 2015

In de afgelopen weken analyseerden onderzoekers van RADAR meer dan 2.500 registraties van discriminatie-incidenten uit 2015. De 2.500 registraties zijn afkomstig van het meldpunt van RADAR, andere antidiscriminatievoorzieningen, de politie en het College voor de Rechten van de Mens en vormen de basis voor de jaarrapporten die u hier kunt vinden.

Jaarrapport discriminatie 2015 Oost-Brabant en Rotterdam

RADAR is werkzaam in 3 politie-eenheden: Oost-Brabant, Rotterdam (de voormalige politieregio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid) en Zeeland-West-Brabant. Onderzoekers maakten de balans op: wat is de aard en de omvang van de meldingen bij de antidiscriminatievoorzieningen? Welke discriminatie-incidenten heeft de politie geregistreerd? En hoeveel verzoeken om een oordeel zijn er bij het College voor de Rechten van de Mens ingediend door inwoners uit deze gebieden?

2015 was een roerig jaar: de aanslagen in Parijs en de komst van een groeiend aantal vluchtelingen houden de gemoederen in Nederland bezig. Een anti-islamsentiment lijkt te groeien en is steeds vaker te horen, of te lezen op social media. Tegen asielzoekerscentra wordt geprotesteerd, waarbij racistische en anti-moslimuitlatingen worden gedaan. Tegen deze achtergrond daalt het aantal discriminatiemeldingen bij de ADV’s. Dit is niet alleen in het werkgebied van RADAR het geval, maar in 2015 een landelijk fenomeen. Ook bij de politie zijn er in 2015 over het algemeen minder discriminatie-incidenten geregistreerd dan in 2014.

Enkele opvallende bevindingen:   

  • er is een toename van het aantal meldingen van discriminatie van moslims (vanwege hun religie), bij zowel ADV’s als politie;
  •  in Zeeland-West-Brabant bij de politie sterke toename van het aantal registraties discriminatie op grond van seksuele gerichtheid;   
  • de arbeidsmarkt is nog altijd het terrein waarover het meest gemeld wordt bij de ADV’s, en ras is nog altijd de meest gemelde discriminatiegrond.

In de rapporten is er na een algemene schets van de ontwikkelingen meer aandacht voor de thema’s discriminatie van lhbt’s, vluchtelingen en discriminatie op de arbeidsmarkt. In alle rapporten zijn specifieke aanbevelingen opgenomen voor de aanpak van discriminatie. De aanbevelingen zijn gericht aan gemeenten, politie en de ADV’s.

Samenwerking tussen RADAR, andere ADV’s, politie en het College voor de Rechten van de Mens

De jaarrapporten discriminatie maken onderdeel uit van een landelijk project van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om gemeenten en politie-eenheden optimaal te informeren over discriminatie. Voor de totstandkoming van het rapport hebben de politie, ADV’s en het College van de Rechten van de Mens hun gegevens beschikbaar gesteld. Door al deze meldingen, registraties en aangiftes te combineren kan een zo compleet mogelijk beeld worden geschetst van wat er in de politie-eenheden speelt op het gebied van discriminatie.