Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Hausse aan discriminatiemeldingen

Onlangs publiceerden de antidscriminatievoorzieningen hun jaarcijfers over 2014. Landelijk steeg het aantal klachten van circa  6000 naar ruim 9.700. Veel van die extra meldingen volgden op Wilders’ uitspraak over meer of minder Marokkanen. Uit veel andere meldingen blijkt onvrede en verontwaardiging over negatieve beeldvorming en stereotypen die in het publieke en politieke debat naar voren komen. De meeste meldingen gaan over racisme.

Forse toename van meldingen

Na Wilders’ uitspraak op de lokale verkiezingsavond over “meer of minder Marokkanen in Den Haag” ontvingen antidiscriminatiebureaus in het hele land een recordaantal telefonische en digitale discriminatiemeldingen. Ook bij de politie werd massaal aangifte gedaan van discriminatie. De zaak ligt dit jaar voor bij de rechter.

Discriminatie in publiek debat en op de arbeidmarkt

Discriminatiemeldingen over de publieke en politieke opinie stegen als gevolg van Wilders’ uitspraak. Andere discriminatiemeldingen in deze categorie komen voort uit onvrede over negatieve berichten
en stereotypen  over moslims en gekleurde Nederlanders. Vooroordelen en discriminatie belemmeren ook het werkplezier en carrièrekansen van allochtone Nederlanders op de arbeidsmarkt. Dat gaat ook op voor ouderen, arbeidsgehandicapten en vrouwen. Landelijk melden jaarlijks tussen de ruim 1400 en 1800 mensen arbeidsmarktgerelateerde discriminatie

Racisme onderschat

Mensen en groepen worden op verschillende gronden gediscrimineerd. Kenmerken als leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, handicap en geloof zijn bepalend voor de kans op discriminatie. Discriminatie op grond van afkomst komt echter het meest voor in de meldingen. Deze meldingen herinneren ons eraan dat gelijkheid en gelijkwaardigheid niet vanzelfsprekend zijn voor Nederlanders met een donkere huiskleur. Er is nog maximale inzet nodig om deze hardnekkige en ondermijnende vorm van discriminatie te bestrijden.

Landelijk beeld vrijwel gelijk aan regionaal beeld

Het beeld dat zich opdringt uit de landelijke cijfers, komt overeen met het type meldingen dat RADAR ontving in 2014. Ook bij RADAR verdubbelde het aantal klachten bijna. Onder invloed van de meldingen die volgden op Wilders’ Marokkanen-uitspraak, steeg het klachtenaantal bij RADAR van 952 in 2013 naar 1770 in 2014. Ook het Zwarte Piet-debat was voor veel mensen aanleiding om bij RADAR melding te doen van discriminatie.

RADAR extra alert op moslimdiscriminatie in de regio

Na bestudering van de eigen jaarcijfers maakt RADAR zich zorgen over de toename van meldingen van moslimdiscriminatie. Het aantal meldingen in de categorie godsdienst steeg in 2014. Die stijging is vrijwel geheel toe te schijven aan toename van discriminatie van moslims. De negatieve beeldvorming en toonzetting over de islam in het debat lijkt te resulteren in extra discriminatie van individuele moslims.