Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

NL doet te weinig aan racismebestrijding

Schaduwrapport aan het CERD

De Nederlandse overheid schiet tekort in haar aanpak van rassendiscriminatie. Dat is de conclusie van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en 25 andere niet-gouvernementele organisaties en deskundigen (waaronder RADAR en de andere antidiscriminatievoorzieningen) in hun schaduwrapport aan het VN-Comité inzake de uitbanning van rassendiscriminatie (CERD). Het CERD ziet toe op de naleving van het Internationale Verdrag ter uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.

 Volgens de NJCM rapportage onderkent de Nederlandse overheid nog altijd niet dat discriminatie door de politie een structureel probleem is. Ook wordt de Nederlandse overheid opgeroepen om effectieve maatregelen te nemen om de hardnekkige discriminatie van etnische minderheden op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

 Ook het College voor de Rechten van de Mens een rapport opgesteld ten behoeve van het CERD.

Het College trekt dezelfde conclusie als het NJCM: de Nederlandse overheid doet te weinig om rassendiscriminatie aan te pakken.

Op 18 en 19 augustus bespreekt het CERD in dialoog met de Nederlandse regering het officiële rapport dat de regering in 2013 heeft opgesteld in kader van het Internationale Verdrag ter uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie. Dit verdrag verplicht elke staat die het ondertekend heeft, periodiek verslag uit te brengen, aan het CERD, van haar inspanningen om rassendiscriminatie te bestrijden.

Nederland heeft dit verslag in 2013 ingediend.

 Eind augustus zal het CERD aanbevelingen doen aan de Nederlandse regering. Hierbij zal het CERD rekening houden met het schaduwrapport van het NJCM.

Lees eerdere CERD rapportages in de Kennisbank Diversiteit & Emancipatie