Veroordeling Wilders vanwege groepsbelediging is nu definitief
PVV-leider Wilders blijf schuldig aan groepsbelediging vanwege de ‘minder minder’-uitspraken. De Hoge Raad heeft de veroordeling zonder strafoplegging door het Haags gerechtshof in stand gelaten. Met het oordeel van de Hoge Raad is de veroordeling van Wilders definitief.
Tijdens een partijbijeenkomst op de verkiezingsavond van 19 maart 2014 vroeg Wilders het aanwezige publiek of zij meer of minder Marokkanen wilde. Het publiek reageerde met herhaaldelijk ‘minder, minder’, waarna Wilders zei, ‘nah dan gaan we dat regelen’. Bij RADAR en andere antidiscriminatievoorzieningen kwamen duizenden meldingen binnen. Bij de politie werden meer dan 6000 aangiftes gedaan. Ook RADAR deed aangifte.
Schuldig maar geen straf
Het hof oordeelde vorig jaar dat deze uitlating van Wilders onnodig grievend is geweest jegens een groep mensen van een bepaalde nationale afstamming. Het gerechtshof verklaarde hem schuldig aan groepsbelediging maar legde hem geen straf op. Tegen deze uitspraak stelde Wilders beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.
Overschrijd de grenzen
De Hoge Raad stelt dat Wilder in de speech doelbewust en in interactie met een vooraf geïnstrueerd publiek heeft gekozen voor de algemene aanduiding Marokkanen. Op deze manier heeft hij een groep beledigd. Dat Wilders sprak als politicus maakt het volgens de Hoge Raad niet anders.’ De vorm waarin Wilders in dit geval zijn uitlatingen heeft gedaan, is onnodig grievend en overschrijdt die ook door een politicus in acht te nemen grenzen van de wet en grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Dat betekent dat het recht op vrijheid van meningsuiting niet in de weg staat aan een veroordeling voor groepsbelediging’, volgens de Hoge Raad.
Geen excuus
RADAR heeft in 2014 aangifte gedaan naar aanleiding van de uitspraken. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar mag geen excuus zijn om te discrimineren of groepen in de samenleving weg te zetten. RADAR hecht dan ook groot belang aan de principiële uitspraak van de rechter, die nu is bestendigd door de Hoge Raad.
Meer informatie is te vinden op de website van de Hoge Raad.