Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Training

Docententraining cultuursensitief werken

Wat vind je als onderwijsprofessional lastig om bespreekbaar te maken in de klas? En op welke wijze kun je ‘moeilijke onderwerpen’ bespreekbaar maken op school? Hoe ga je om met culturele dilemma’s in de klas? Culturele verschillen op het werk kunnen leiden tot miscommunicatie. In deze interactieve training gaan we in op de mogelijke knelpunten die docenten in hun werk ervaren rond het begrip ‘cultuur’.

Programma (ook online)


Deze workshop kan offline of online gegeven worden. Tijdens deze workshop leren deelnemers effectief omgaan met (vermeende) culturele verschillen. Met welke culturele dilemma’s kan men in de klas te maken krijgen? Ook de vraag hoe om te gaan met (on)bewuste vooroordelen en discriminatie wordt behandeld. Middels een praktische oefening wordt bespreekbaar gemaakt hoe verschillende (culturele) verwachtingen kunnen leiden tot miscommunicatie, ongewilde conflicten of (onbewuste) uitsluiting. Tijdens de workshop wordt gewerkt met diverse interactieve werkvormen (rollenspelen, filmpjes, quiz, casusbesprekingen) en komt ook de theoretische onderbouwing aan bod.

De training wordt aangepast aan de behoefte van deelnemers. Er is keuze uit de volgende verdiepinsgsthema’s :
• stereotypen en vooroordelen
• racisme
• islamofobie
• antisemitisme
• seksuele en genderdiversiteit
• gender en gender-issues.

Resultaat


Onderwijsprofessionals hebben handvatten om (cultuur)sensitief te handelen in de (superdiverse) samenleving en kennen daardoor minder handelingsverlegenheid in hun werk.

Geschikt voor

Docenten en andere professionals in het voortgezet onderwijs