Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Speel niet voor eigen rechter bij handhaving “boerkaverbod”

Vanaf morgen treedt de ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ in werking. Deze wet houdt in dat mensen die met gezichtsbedekkende kleding een openbare ruimte betreden een boete van 150 euro kunnen krijgen. Denk daarbij aan motor- of scooterhelmen, bivakmutsen, boerka’s of nikabs. Kortom, gevallen waarbij het gehele gezicht bedekt is of alleen de ogen te zien zijn.

Vandaag ontstond (online) commotie naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad over de inwerkingtreding van deze nieuwe wet. Hierin worden vier vragen over de wet beantwoord. RADAR betreurt het feit dat in dit artikel de nadruk wordt gelegd op boerka- en nikabdraagsters, terwijl de wet niet alleen voor hen geldt. Hiermee draagt de krant ons inziens bij aan stigmatisering van moslima’s.

Zeer kwalijk echter vindt RADAR het feit dat expliciet wordt gewezen op de mogelijkheid van een burgerarrest, wanneer iemand “zich stoort aan de boerka op een plek waar dat verboden is”. Een burgerarrest is in alle gevallen van een strafbaar feit mogelijk, maar omdat hiervoor specifieke voorwaarden gelden zijn er ook risico’s aan verbonden. Zo moet het uitoefenen van een burgerarrest proportioneel zijn (onder meer ten opzichte van de aard van het vergrijp). Als dat niet het geval is, is het bij het burgerarrest gebruikte geweld strafbaar. In geen enkel geval moedigt RADAR mensen aan om voor eigen rechter te spelen.

Krijgt u zelf te maken met discriminatie, intimidatie, islamofobie of andere ongelijke behandeling, naar aanleiding van de berichtgeving? Meld het dan via www.radar.nl of de app Meld Discriminatie Nu. Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen u bijstaan met eventuele vervolgstappen.