Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

RADAR neemt afscheid van bevlogen strijdster voor mensenrechten

RADAR neemt afscheid van een bevlogen strijdster voor de rechten van mensen met een beperking en LHBTIQ+-personen. Ingrid van Kranen is op woensdag 20 oktober overleden, na recentelijk met vergevorderde longkanker gediagnosticeerd te zijn. Ingrid was een bijzondere persoon met een bijzondere levensgeschiedenis. Zo groeide zij op in Zuid-Afrika, werd blind door een motorongeluk, emigreerde in 1993 naar Nederland en ging hier in transitie van man naar vrouw. Als blinde vrouw bedreef ze topsport in Nederland en deed voor ons land mee aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Jarenlang heeft zij zich ingezet voor inclusie en streed zij voor gelijkwaardigheid in de samenleving.

RADAR had veelvuldig contact met Ingrid. Zij meldde regelmatig discriminatie op grond van haar visuele beperking, maar ook op grond van haar genderidentiteit als transvrouw. RADAR adviseerde haar, bemiddelde voor haar, legde met haar zaken voor aan het College voor de Rechten van de Mens. In 2017 wonnen RADAR en Ingrid een zaak tegen een Kruidvat-vestiging in Vught, een zaak die landelijke publiciteit haalde. Ingrid was de laatste jaren ook zeer actief op het vlak van digitale toegankelijkheid. RADAR ondersteunde haar bij het aanspreken van organisaties die een website hadden die niet of beperkt toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. Ook na haar overlijden zet RADAR haar werk voort, door een zaak te voeren bij het College voor de Rechten van de Mens op het vlak van digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking die zij bij ons had aangekaart. Ingrid was niet voor niets ‘VN-ambassadeur’ bij de Nederlandse Coalitie voor Inclusie in het kader van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. In haar eigen gemeente Vught was zij samen met medewerkers van de gemeente actief als VN-ambassadeur en ervaringsdeskundige om de positie van mensen met een beperking in haar gemeente te verbeteren. Ook sprak zij met RADAR en het bestuur van de gemeente over het beleid van sociale veiligheid van LHBTIQ+-personen in de gemeente Vught.

Wij hebben Ingrid leren kennen als betrokken en strijdbaar, een doorzetter die eigen regie, inclusie en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel had staan, maar ook gewoon als vriendelijke en fijne persoon. Wij zijn trots dat we haar in haar strijd voor gelijkwaardigheid hebben mogen bijstaan en bedroefd dat zij niet meer onder ons is.

Lieve Ingrid, rust zacht.