Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Online dialoogsessies: wat leren we van coronacrisis?

Wat wil jij uit de coronacrisis meenemen als het gaat om inclusie en gelijke rechten? Rondom deze vraag is RADAR gestart met online dialoogsessies. Trainers Yvonne en Delilah begeleiden de dialogen. Ook online levert dat verrassende inzichten op, vindt Yvonne. “Ondanks alle initiatieven, lijkt de verwijdering tussen mensen alleen maar groter geworden.” 

Het begon met een simpele gedachte van RADAR-collega’s Yvonne de Lege en Delilah Sarmo van het kantoor in Den Bosch: we willen wat vaker laten zien waar we allemaal mee bezig zijn. Door de dagelijkse stroom aan werkzaamheden, trainingen en overleggen, schoot dat er wel eens bij in. Daarom lieten ze via social media eenmaal per week in hun persoonlijke netwerk weten waar ze voor RADAR zoal mee bezig waren. “Daar kwam heel veel respons op”, vertelt Yvonne, “dus toen de coronamaatregelen van kracht werden, besloten we de dialoog online voort te zetten.” 

Hoe staat het met mensenrechten?

Op 29 april vond de eerste online dialoogsessie van RADAR plaats. “We vroegen ons af wat mensen zouden leren van deze crisis”, vertelt Yvonne. “Onze vraag was dus ‘Wat wil je na coronatijd meenemen, als het gaat om inclusie en gelijke rechten? De maatregelen die genomen worden zijn natuurlijk belangrijk om het virus te beteugelen, maar het roept tegelijk veel vragen op als het om mensenrechten gaat.” 

Hoewel Yvonne al jarenlang in het echt dialoogtafels begeleidt, was het online toch even wennen. “Normaal gesproken zorg je voor een fijne sfeer in een fysieke ruimte, maar nu zit je natuurlijk gewoon ergens achter je scherm”, zegt Yvonne. “Dat maakte het opstarten wel moeilijker. Gelukkig ging het steeds beter. En het mooie was dat we online een diverse groep bereiken. Op de fysieke dialoogtafels in Den Bosch komen toch vaker oudere mensen af, maar online waren mensen uit verschillende leeftijdscategorieën aanwezig.”  

Inmiddels is er om de week op woensdag een online dialoogsessie. Steeds wordt opnieuw besproken wat je mee zou willen nemen uit deze crisis. “We kwamen er al snel achter dat het onderwerp nooit opdroogt, omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn”, legt Yvonne uit. Het RADAR-dossier over mensenrechten in tijden van corona is de leidraad. “Dat laat mooi zien hoe wij als organisatie proberen te denken aan iedereen in de samenleving. Deze online dialogen zijn een mooie aanvulling, waarbij je daarop kan reflecteren.” 

Na voorstelrondje komen de dromen

Ook online worden de dialogen via een vast stramien gevoerd, legt Yvonne uit. “We werken volgens de principes van de Dag van de Dialoog. We beginnen met een voorstelrondje, dan bespreken we dromen: hoe zou de ideale wereld eruitzien rondom dit vraagstuk, vervolgens mag iedereen die wil eigen ervaringen delen en tot slot denken we na over wat je zelf kan doen om de situatie te verbeteren. Daarbij houden we altijd rekening met de ander: iedereen mag haar mening hebben, iedereen mag uitpraten, we hebben geen oordeel over de ander.” 

En daar komen mooie en bijzondere inzichten uit. “Het lijkt aan de buitenkant of mensen heel erg begaan zijn met elkaar, zo merkte iemand op, maar ondertussen trekt iedereen zich steeds meer terug in eigen stellingen”, vertelt Yvonne. “De verwijdering tussen mensen wordt eigenlijk steeds groter. Ik vond dat hij daar wel gelijk in had.” 

Meedoen?

Wil je een keer meedoen aan een van de dialoogsessies van RADAR? Kijk dan in onze agenda wanneer de volgende editie plaatsvindt.