Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Nederlanders negatief over immigranten

Burgerperspectieven:  Nederlanders negatief over immigranten

42 procent van de Nederlanders is van mening dat Nederland een prettiger land zou zijn als er minder immigranten zouden wonen; 31 procent  is het daar niet mee eens (27% neutraal of weet niet). Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd in april en mei van dit jaar in het kader van  de onderzoeksreeks Burgerperspectieven van het  Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Elk kwartaal wordt in het kader van burgerperspectieven Nederlanders ondervraagd over maatschappelijke en politieke onderwerpen.  Het driemaandelijkse onderzoek bestaat uit twee delen: een enquête en groepsgesprekken.

Zorgen over spanningen en racisme

Ook wordt ingegaan op hoeveel Nederlanders optimistisch of pessimistisch zijn met betrekking tot hoe Nederland zich ontwikkelt. Hoewel het aandeel optimisten nog steeds groter is dan in de periode 2008-2013, blijft een meerderheid ( 56%) van mening dat het al met al de verkeerde kant op gaat met Nederland. Men maakt zich zorgen over immigratie en de positie van etnische minderheden, de ontwikkelingen in de gezondheidszorg, de groeiende intolerantie, werkloosheid, de kloof tussen arm en rijk en de manier waarop de politiek die problemen aanpakt.

In de groepsgesprekken geven mensen aan over welke zaken men zich zorgen maakt met betrekking tot immigratie:  over toenemende spanningen en racisme, gebrekkige ‘integratie’ van minderheden,  de manier waarop Nederlanders tegen minderheden aankijken of over immigranten die zouden worden voorgetrokken. Ook worstelen veel Nederlanders met de situatie van bootvluchtelingen in Zuid-Europa en de opvang van vluchtelingen in Nederland. De perspectieven lopen uit elkaar: sommigen erkennen dat de situatie ernstig is en vinden dat Nederland te weinig doet. Anderen vragen zich af of het wel verstandig is vluchtelingen in Nederland of Europa op te nemen. Uit de citaten van deelnemers aan het onderzoek blijkt soms een zorgwekkend hoge mate aan intolerantie ten opzichte van vluchtelingen en immigranten.

Volgens de onderzoekers is de houding van respondenten in recente jaren overig weinig veranderd. Een aantal vragen  van de enquête wordt elk kwartaal herhaald waaronder de houding tegenover immigranten.  Zo wordt elk kwartaal gevraagd of men al dan niet instemt met de stelling “Nederland zou een prettiger land zijn als er minder immigranten zouden wonen”.  Het  aandeel dat met deze stelling instemt schommelt per kwartaal licht. Sinds 2008 ligt dit aandeel rond de 39 procent.

Burgerperspectieven 2015|2, Josje den Ridder, Paul Dekker en Pepijn van Houwelingen, Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, juni 2015