Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Moeder mag gehandicapte dochter in Efteling begeleiden

Bij de Efteling kunnen alleen instellingen een zogenaamd begeleidersabonnement aanvragen om mensen met een beperking te begeleiden bij een bezoek aan het attractiepark. Voor particulieren bestaat deze mogelijkheid niet. Antidiscriminatiebureau RADAR meent dat hier sprake is van ongelijke behandeling en heeft de zaak voorgelegd aan de directie van de Efteling. Die zegde toe dat de regels binnenkort worden aangepast.

Antidiscriminatiebureau RADAR ontving een melding van moeder Miranda, die een abonnement wilde aanschaffen voor haar meervoudig gehandicapte dochter en daarbij voor zichzelf een begeleidersabonnement aanvroeg.  Haar dochter is immers niet in staat zelfstandig de Efteling te bezoeken. Tot haar verbazing kreeg  Miranda te horen dat het begeleidersabonnement alleen bestemd is voor medewerkers van een instelling. Miranda kan geen begeleidersabonnement aanvragen omdat haar dochter thuis woont. Oneerlijk vind ze, want mensen met een beperking verblijven niet altijd in een  instelling. Ze liet het er niet bij zitten en diende een klacht in bij de Efteling. Weer was de uitkomst hetzelfde. Volgens de regels kan een particulier of familielid geen begeleidersabonnement aanvragen en daar wordt geen uitzondering op gemaakt.

Antidiscriminatiebureau RADAR legde de zaak op verzoek van Miranda voor aan operationeel directeur Coen Bertens van de Efteling. Ook hij kwam tot de conclusie dat hier sprake is van ongelijke behandeling en beloofde dat Miranda alsnog het begeleidersabonnement krijgt. Dat is niet alleen goed nieuws voor moeder en dochter, die nu samen naar het sprookjesbos kunnen.  Bertens laat namelijk weten dat de Efteling op korte termijn de regels zal aanpassen, waardoor het ook voor particulieren mogelijk wordt een begeleidersabonnement aan te vragen. RADAR is blij met deze voortvarende reactie en snelle maatregel van de Efteling.