Meld discriminatie NU app
Discriminatie melden kan vanaf 21 maart met de app Meld discriminatie NU. Met deze app op je smartphone geef je snel en eenvoudig een melding door aan een antidiscriminatievoorziening in de buurt. Dat is niet alleen handig voor burgers, maar ook voor professionals die regelmatig worden geconfronteerd met discriminatie en racisme. Zo stelt de Nationale Politie de app beschikbaar voor de diensttelefoons van alle politiemedewerkers.
Wie te maken krijgt met discriminatie of daarvan getuige is, kan hiervoor terecht bij een onafhankelijke antidiscriminatievoorziening (ADV). Elke gemeente is wettelijk verplicht om een antidiscriminatievoorziening in te stellen. Gespecialiseerde medewerkers geven advies over mogelijke vervolgstappen, kunnen bemiddelen en bieden zo nodig ondersteuning bij procedures. De antidiscriminatievoorziening zorgt ook voor de registratie van klachten en meldingen van discriminatie.
App verlaagt meldingsdrempel
Lang niet bij alle incidenten weten gedupeerden de weg naar een antidiscriminatievoorziening te vinden. De app is een manier om deze drempel te verlagen. Wie geconfronteerd wordt met discriminatie kan in 3 eenvoudige stappen een melding maken. De melding wordt automatisch doorgestuurd naar een antidiscriminatievoorziening in de buurt. Als de melder een account heeft aangemaakt, neem de antidiscriminatievoorziening contact op. Anoniem melden kan ook, in dat geval wordt de melding alleen geregistreerd.
De app Meld discriminatie NU is ontwikkeld door antidiscriminatiebureau RADAR, met financiële steun van de drie grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Met de app kunnen in heel Nederland meldingen worden doorgegeven.
Waarom wordt de app op 21 maart gelanceerd?
De app wordt 21 maart gelanceerd. Dit is niet alleen de dag dat Nederland naar de stembus gaat om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, maar ook de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De keuze voor deze datum onderstreept de rol van de gemeente in het beschermen van burgers tegen discriminatie. Gemeenten zijn immers verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen (Wga).
Oproep raadsleden
Alle bijna 9.000 raadsleden in Nederland ontvangen 21 maart een oproep om de app te downloaden en te delen met hun netwerk. Omdat lokale politici in aanloop naar de verkiezingen hun netwerk (op sociale media) ongetwijfeld flink hebben uitgebreid, brengen ze de app onder de aandacht van een breed publiek. Bovendien laten ze zo zien dat voor discriminatie en uitsluiting geen plaats is in de (lokale) samenleving, ongeacht hun politieke voorkeur.
Download de app
De app Meld discriminatie NU is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play. Of ga naar www.melddiscriminatie.nu