Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Meeste meldingen over discriminatie bij solliciteren

Discriminatie komt het vaakst voor op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2015 van het discriminatiemeldpunt RADAR. De meeste meldingen (98 meldingen) hadden betrekking op discriminatie in de sollicitatieprocedure, maar ook op de werkvloer (72) wordt relatief vaak gediscrimineerd.

In 2015 hebben de meldpunten van RADAR in totaal 727 klachten ontvangen. Dat is fors minder dan in 2014, toen het gros van het aantal klachten betrekking had op de “minder Marokkanen”-uitspraak van Geert Wilders op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Discriminatie herkomst

Bij de meeste meldingen (48%) is sprake van discriminatie op grond van ras, waarbij het vooral gaat om etniciteit en herkomst en in veel mindere mate om huidskleur. Een andere veel genoemde discriminatiegrond is godsdienst, waarbij meldingen bijna uitsluitend betrekking hebben op de islam. In 12% van de gevallen hebben de meldingen betrekking op niet-wettelijke discriminatiegronden, zoals bijvoorbeeld uiterlijk, inkomen of woonplaats.

Opmerkingen collega’s

Discriminatie is het meest voelbaar op de arbeidsmarkt. De meldingen verschillen van discriminerende opmerkingen van collega’s tot minder promotiekansen of weerstand bij het opnemen van vrije dagen. Andere plekken of momenten dat mensen discriminatie ervaren zijn
in contact met overheidsinstanties en collectieve voorzieningen zoals een bibliotheek (14%), bij commerciële dienstverleners (8%), en in hun eigen buurt of wijk (8%).

Vooral omstreden behandeling

Discriminatie kan verschillende vormen aannemen. In meer dan de helft van de meldingen (60%) is sprake van omstreden behandeling: melders hebben het gevoel dat voor hen andere regels gelden. Voorbeelden hiervan zijn dat ze om onduidelijke redenen de toegang tot een uitgaansgelegenheid wordt geweigerd of geen aanspraak kunnen maken op een bepaalde dienst . Ook meldingen van discriminatie bij wervings- en selectieprocedures vallen hieronder.

Vijandige bejegening komt eveneens relatief vaak voor (32%). Het gaat dan bijvoorbeeld om discriminerende opmerkingen. Geweld (2%) en bedreiging (1%) worden slechts incidenteel gemeld bij RADAR. Een verklaring hiervoor is dat melders zich bij dit soort incidenten vaak direct tot de politie wenden.

Klachtbehandeling

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om hun burgers toegang te geven tot een onafhankelijke
anti-discriminatievoorziening (ADV). RADAR, bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, verzorgt deze taak voor gemeenten in Brabant-Noord, Midden- en West-Brabant, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam Rijnmond.  

Word jij gediscrimineerd?

Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen een luisterend oor bieden en helpen om jouw situatie te verbeteren.

Meldpunt

Ongelijke behandeling werkt ontwrichtend op de samenleving en heeft een grote impact op slachtoffers. Medewerkers van het meldpunt van RADAR registeren klachten, adviseren, en zorgen voor bijstand van melders bij vervolgstappen zoals bemiddeling of het starten van juridische procedures.

Heeft u een klacht over discriminatie, ga dan naar www.radar.nl of bel:
Rotterdam:  010 4113911
Tilburg: 013 8200212
Den Bosch: 073 7440118