Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Mag de werkgever een hoofddoek verbieden?

Mag de baas verbieden om een hoofddoek te dragen op het werk. Die vraag is weer actueel door een uitspraak van het Europese Hof. Dat oordeelde dat een werkgever onder voorwaarden neutrale kleding mag voorschrijven.

Of Nederlandse werkgevers door de uitspraak het dragen van een hoofddoek kunnen verbieden is maar zeer de vraag. Aan de uitspraak van het Europese Hof zijn namelijk  voorwaarden verbonden:

De belangrijkste voorwaarde is dat de werkgever een ondernemersbelang heeft. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als klanten aantoonbaar religieuze neutraliteit van de organisatie verwachten. Of als het dragen van religieuze uitingen leidt tot sociale spanningen in de organisatie.  

Ook mag de werkgever alleen vragen om neutraliteit van alle religieuze uitingen. Wordt het dragen van een hoofddoek verboden, dan ook een keppeltje of een bescheiden kruiskettinkje.

Hoe oordeelt de Nederlandse rechter?

Het is nog niet zeker in hoeverre de uitspraak door Nederlandse rechters wordt overgenomen. Dit kan per lidstaat verschillen omdat de vrijheid van godsdienst in de lidstaten verschillend geregeld is.

In Nederland is de vrijheid van godsdienst in de grondwet vastgelegd. Het verbieden van een hoofddoek op het werk beperkt de vrijheid van godsdienst en maakt het moeilijker voor moslima’s om een baan te vinden. RADAR adviseert moslima’s om altijd een melding te maken als een werkgever verbied om een hoofddoek te dragen op het werk’.

Duitse moslima’s

De zaak waar het Hof zich over uitsprak, was aangespannen door twee islamitische werknemers in Duitsland. Zij kwamen in verzet tegen de kledingvoorschriften van hun werkgever, die hun had verboden een hoofddoek te dragen onder werktijd.

Ook in 2017 kwam het Europese Hof tot een oordeel dat het verbieden van een hoofddoek op het werk onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Lees de reactie van RADAR.

Mag je geen hoofddoek dragen op je werk?

Dan is er mogelijk sprake van discriminatie op grond van godsdienst. Meer weten over jouw rechten en en welke stappen je kunt nemen?