Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Maak onze taal inclusiever met genderneutrale voornaamwoorden

Twee personen staan op de foto. De ene persoon leunt met diens hoofd op de schouder van de andere persoon.

Naast de aanspreekvormen ‘zij/haar/haar’ en ‘hij/hem/zijn’ worden steeds vaker ‘die/hen/hun’ gebruikt. Deze genderneutrale voornaamwoorden kunnen worden gebruikt voor mensen die zich niet identificeren als vrouw of man. In dit artikel leggen wij uit waarom het belangrijk is om deze voornaamwoorden te gebruiken.

Waarom?

Hoe zou jij het vinden om steeds aangesproken te worden met verkeerde voornaamwoorden? Beeld je even in dat mensen steeds ‘mevrouw’ tegen je zeggen, terwijl jij je identificeert als man of andersom. Niet heel prettig, toch? Dit geldt ook voor anderen. Iemand die zich niet identificeert als vrouw of man wil misschien aangesproken worden met genderneutrale voornaamwoorden, zoals ‘die/hen/hun’ of met iets anders.

Hoe doe ik dat?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Raak niet in paniek als je een keer per ongeluk de verkeerde aanspreekvorm gebruikt. Bied je excuses aan, vraag naar de juiste voornaamwoorden en probeer het opnieuw. Hieronder een paar voorbeeldzinnen waarin genderneutrale voornaamwoorden worden gebruikt:

  • Puk doet altijd zo gek. Die is echt de lolbroek in onze klas.
  • Kijk, Levi zwaait naar je! Jij bent toch verliefd op hen?
  • Beau doet hun boodschappen bij de lokale supermarkt.

Grammatica

Taal is continu in beweging. De Franse en Engelse leenwoorden die wij gebruiken zijn bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse taal. Als wij genderneutrale aanspreekvormen net zo vaak gebruiken als deze leenwoorden, dan zal het uiteindelijk heel normaal klinken wanneer je ze gebruikt. We kunnen hier allemaal aan bijdragen door niet alleen inclusief te praten, maar ook inclusief te schrijven.

Meer weten?

Kortom, blijf oefenen en raak niet in paniek als het een keer misgaat! Het belangrijkste is dat je altijd respectvol blijft naar een ander.

Wil je meer lezen over genderneutrale voornaamwoorden? Bekijk dan ook eens deze artikelen: