Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Grote verontwaardiging over racistische leuzen op Erasmusbrug tijdens jaarwisseling

RADAR maakt zich zorgen over de leuzen die tijdens de jaarwisseling geprojecteerd zijn op de Erasmusbrug. Om twaalf uur werden er korte tijd teksten geprojecteerd als ‘een vrolijk blank 2023’ en ‘White lives matter’. De actie kan voor veel Rotterdammers leiden tot gevoelens van onveiligheid.

Op 31 december werden om middernacht gedurende korte tijd racistische leuzen geprojecteerd op de pylon van de Erasmusbrug. De teksten waren goed leesbaar, mede omdat het Nationale Vuurwerk vanwege de wind was afgelast. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de projectie. De politie doet nog onderzoek.

Afkeur

Locoburgemeester Ronald Buijt sprak zijn afkeur over de actie uit. “De leuzen die op de brug zijn geprojecteerd vind ik onbeschoft en polariserend”, zei hij tegen RTL Nieuws. “Deze lui verdienen geen seconde aandacht. Rotterdam is één stad, een stad waar iedereen gelijk is.” RADAR maakt zich zorgen dat de actie bij veel Rotterdammers tot gevoelens van onveiligheid leiden.

Discussie

Het nieuws riep veel verontwaardiging op. Maar op sociale media ontstond ook discussie waarom uitspraken als ‘White lives matter’ als racistisch worden bestempeld. In dit artikel op Joop.nl legt filosoof Floris Schleicher uitgebreid uit waarom de leus niet zo onschuldig is als het lijkt. Hieronder geven we een korte samenvatting.

De uitspraak ‘White lives matter’ is ontstaan als tegenreactie op ‘Black Lives Matter’. Belangrijk om te benadrukken is dat bij Black Lives Matter nooit wordt gezegd dat witte levens er niet toe doen. Alle levens doen ertoe, maar zwarte mensen en mensen van kleur worden vaker achtergesteld of zijn vaker slachtoffer – bijvoorbeeld van politiegeweld. De boodschap Black Lives Matter benadrukt daarom dat zwarte levens er óók toe doen.

Geen neutrale uitspraken

‘White lives matter’ of ‘Zwarte piet deed niets verkeerd’ zijn geen neutrale uitspraken maar bagatelliseren discriminatie en racisme in de samenleving. In plaats van te luisteren naar mensen die racisme ervaren, je te verplaatsen in hen en te reflecteren op je eigen positie, ga je dialoog uit de weg en ga je voorbij aan het feit dat racisme bestaat.

Meld discriminatie

Voel jij je gediscrimineerd? Maak dan een melding bij RADAR. Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars bekijken samen met jou welke stappen in jouw situatie mogelijk zijn.

Ook anoniem melden is mogelijk. Daarmee draag je bij aan het (beter) in kaart brengen van racisme en discriminatie in de samenleving.