Gerechtshof buigt zich over racistische appjes
Het OM besloot om de Rotterdamse agenten die elkaar racistische appjes stuurden niet te vervolgen. Een coalitie van Rotterdammers en maatschappelijke organisaties vraagt op woensdag 25 augustus bij het Gerechtshof Den Haag om de vervolging van deze Rotterdamse agenten.
Agenten deden racistische uitspraken
In februari 2019 deden Rotterdamse agenten meerdere racistische uitspraken in een WhatsAppgroep. Zij refereerden aan mensen met een migratieachtergrond als ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’. Over Hümeyra, de Rotterdamse tiener die werd doodgeschoten door haar stalker, appte één van de agenten: “weer een Turk minder.”
Geen vervolging, wel een berisping
Het Openbaar Ministerie besloot om de negen agenten die deelnamen aan de WhatsAppgroep, waaronder vijf jeugdagenten van het politiebureau Marconiplein in Rotterdam, niet te vervolgen. De reden hiervoor was dat de uitspraken niet in het openbaar waren gedaan. De agenten kregen een schriftelijke berisping, de lichtst mogelijke disciplinaire straf. Volgens de politiechef was gebleken dat de agenten hun werk “zonder aanzien des persoons” doen. De politiechef, zo bleek later, poogde tevergeefs om te voorkomen dat bekend zou worden dat de agenten ook appten over Hümeyra.
Publiekelijk verantwoording afleggen
Het is van het grootste belang dat men in Nederland erop kan vertrouwen dat de politie er voor iedereen is. Agenten die zich racistisch uiten brengen dat vertrouwen ernstige schade toe. Deze agenten werken bovendien in één van de meest diverse wijken van Nederland. Dat onderstreept het belang van daadkrachtig optreden tegen racisme bij de politie. Antidiscriminatiebureau RADAR: “De politie heeft een publieke en maatschappelijke functie. Daarom vinden we het belangrijk dat de rechter over de uitspraken van deze agenten oordeelt.”
Kafkaësk: OM deelt sepotbesluit niet
De rechtszaak is een zogeheten artikel 12-procedure. De coalitie maakt hiermee bij het Gerechtshof bezwaar tegen het besluit om de betrokken agenten niet te vervolgen. Dit sepotbesluit heeft het OM, ondanks herhaalde verzoeken, pas daags voor de rechtszaak verstrekt. Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete: “De politie en het OM werken nauw samen bij opsporing en vervolging, daarom is het extra belangrijk dat het OM transparant is als het besluit om agenten niet te vervolgen. Dat wij het sepotbesluit pas op het laatste moment mochten ontvangen, bemoeilijkte ook ons verzoek bij het Hof. Wij moesten nu bezwaar maken tegen een beslissing die wij niet mochten inzien.”
Politietop Rotterdam greep niet in
De top van de Rotterdamse politie en de burgemeester van Rotterdam stellen dat zij direct een onderzoek instelden toen in de zomer van 2020 de appjes bij hen bekend werden. Uit geluidsopnames in het bezit van RTL Nieuws blijkt echter dat de eenheidsleiding al in februari 2019 door klokkenluider Carel Boers op de hoogte was gebracht van de misstanden. Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete: “De politietop was al bijna anderhalf jaar op de hoogte voordat zij actie ondernamen. Dit voedt de zorg dat de leiding niet krachtig optreedt tegen racistische uitspraken door Rotterdamse agenten.”
Informatie over de coalitie
De coalitie bestaat uit antidiscriminatiebureau RADAR, Islamitische koepelorganisatie SPIOR, het overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan), kunstcollectief Concrete Blossom, de organisatie Controle Alt Delete en meerdere Rotterdamse burgers. De coalitie wordt ondersteund door het Cross-cultural Human Rights Centre van de VU.