Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

CIDI meldt sterke stijging antisemitische incidenten

Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is in 2019 sterk gestegen, stelt CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). In de Monitor antisemitische incidenten 2019 telt CIDI 182 incidenten, een toename van 35 procent ten opzichte van 2018 (135 incidenten)  en zelfs het hoogste aantal in de afgelopen 10 jaar. Een verklaring voor de toename kan CIDI niet geven.

Ook de antidiscriminatievoorzieningen in Nederland, waaronder RADAR, hebben in 2019 meer meldingen ontvangen dan het jaar ervoor . Exacte cijfers worden medio april gepubliceerd.

In de Monitor verdubbelde het aantal meldingen van mensen die in ‘real life’ te maken kreeg met antisemitisme van 27 in 2018 naar 61. Met name schelden nam sterk toe. Ook in de categorie uitspraken in de publieke ruimte verdubbelde het aantal meldingen van 26 naar 50, mede dankzij de toename van spreekkoren bij voetbalwedstrijden en ‘Boycot, Desinvesteren en Sancties’-demonstraties op de Dam in Amsterdam.

Verschuiving naar internet

CIDI signaleert een verschuiving van antisemitische activiteiten naar het online domein, zoals sociale media, fora en websites. Zo denkt CIDI dat activiteiten van extreem rechts zich steeds meer op internet afspelen en dat antisemitische teksten in brieven en e-mailberichten nu eerder op sociale media worden gedeeld.  Het aantal meldingen in de categorie internet nam toe van 95 naar 127. Cidi vindt dat socialemediabedrijven te weinig actie ondernemen tegen antisemitische en andere racistische uitingen op hun platforms.

In een aantal categorieën nam het aantal incidenten af, zoals de directe omgeving (buren, school en werk). Ook de categorie vandalisme (vernieling/ bekladding) is kleiner geworden, in tegenstelling tot omringende landen waarvandaan CIDI meer berichten over grafschending ontving.

Aanbevelingen

In de Monitor doet CIDI een reeks aanbevelingen, waaronder meer aandacht voor het Jodendom en de Holocaust in het onderwijs, docenten handvatten bieden om complottheorieën te bestrijden,  herkennen en bestrijden van antisemitisch pestgedrag, ook als iemand niet Joods is.