Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Rotterdamse gemeenschappen komen met plan om discriminatie en racisme aan te pakken

Rotterdammers uit de Zwarte, Joodse en Islamitische gemeenschap hebben gezamenlijk een antidiscriminatie-agenda opgesteld om ongelijkheid en uitsluiting in de stad aan te pakken. De agenda met de titel Opbouw van gelijkwaardigheid is onderdeel van ‘Rotterdam voorbij discriminatie’, een project van de gemeente Rotterdam, antidiscriminatiebureau RADAR en landelijk kenniscentrum Art.1 met steun van de Europese Unie. De aanpak waarbij gemeenschappen met elkaar in gesprek gaan is uniek voor Europa.

Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Samenleven): ‘In Rotterdam werken we hard aan kansengelijkheid en is er geen ruimte voor discriminatie, racisme of welke vorm van uitsluiting dan ook. Dat kunnen we als gemeente niet alleen: samen maken we één stad. Het is daarom heel waardevol dat Rotterdammers uit verschillende gemeenschappen samen met deze agenda zijn gekomen.

Aantasten waardigheid en veiligheid

Rotterdammers die deelnemen aan het project Rotterdam voorbij discriminatie hebben net als veel leden van de Zwarte, Joodse en Islamitische gemeenschap, ervaring met racisme en discriminatie in hun stad. Dit tast hun menselijke waardigheid en het recht op veiligheid aan.

Ervaringen delen

Voor het project Rotterdam voorbij discriminatie deelden ze hun ervaringen met elkaar en met vertegenwoordigers van andere gemeenschappen. Hierbij werd ook gesproken over hoe de stad gelijkwaardiger kan worden. Dit leverde niet alleen een keur aan aanbevelingen op, maar leidde ook tot versterking van het sociaal kapitaal, waardoor gemeenschappen meer steun bij elkaar vinden voor ervaringen met discriminatie.

Thema’s antidiscriminatie-agenda

De antidiscriminatie-agenda bestaat uit vier thema’s:

  1. Herkenbare en aanspreekbare overheid
  2. Voorkomen van vooroordelen in de media
  3. Gelijkwaardigheid in het onderwijs
  4. Iedere identiteit mag er zijn

De aanbevelingen variëren van meer diversiteit bij gemeentelijke organisatie en politie, vaker delen van positieve beelden van minderheden in de media, een zwarte lijst voor bedrijven die discrimineren bij het toekennen van stageplaatsen (en een keurmerk voor bedrijven die het goed aanpakken) en het herstel van safe spaces in de stad.

Twee deelnemers aan het project en een medewerker van de gemeente Rotterdam met de agenda

Uitvoering agenda

De uitvoering van de agenda komt voor een groot deel neer op Rotterdamse professionals binnen de overheid en uit de media, het onderwijs en (sociaal) culturele sector. In vier bijeenkomsten is met deze professionals uitgebreid gesproken over de ervaringen en belangen van de deelnemers.

Unieke aanpak

De aanpak van Rotterdam voorbij discriminatie is uniek voor Europa. De methodiek is uitgebreid beschreven en is ook voor andere gemeenten in Nederland en later ook voor Europese steden. Meer weten? Ga dan naar de pagina over Rotterdam voorbij discriminatie.

Publicaties Rotterdam voorbij discriminatie

  • Antidiscriminatieagenda voor Rotterdam

    De antidiscriminatieagenda Opbouw van gelijkwaardigheid is samengesteld naar aanleiding van gesprekken tussen Rotterdammers uit de Zwarte, Joodse en Islamitische gemeenschap. Deze gesprekken vonden plaats in het kader van Rotterdam voorbij …

    publicatie
  • Methodiek Rotterdam voorbij discriminatie

    Het project Rotterdam voorbij Discriminatie wil het inzicht vergroten in de ervaringen met discriminatie, uitsluiting, haatmisdrijven en haat zaaien, en racisme en de impact van die ervaringen van mensen in …

    publicatie