Woorden doen ertoe: stigmatisering van moslims reden tot grote zorg van RADAR
De afgelopen weken zien we een toename in discriminatoire stereotypering van bepaalde gemeenschappen in het publieke debat. Groepen worden tegenover elkaar gezet, mede dankzij negatieve stigmatisering door politici. Ook RADAR merkt dagelijks de gevolgen hiervan via ons meldpunt Discriminatie.nl en tijdens onze de trainingen en workshops over discriminatie en racisme. Veel mensen, met name moslims maken zich grote zorgen. Meer en meer voelen zij zich tweederangsburger met alle gevolgen van dien. Met dit statement roepen wij op te stoppen met polariseren en verbindende gesprekken te voeren, om uitsluiting en discriminatie tegen te gaan.
Oproep tot verbinding door politici en media
Politici roepen de afgelopen tijd terecht op tot het versterken van de aanpak van antisemitisme. Wij steunen de noodzakelijke aanpak van antisemitisme van harte en geloven in een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Het is belangrijk dat we in de strijd tegen haat en discriminatie ons ook inzetten voor verbinding en wederzijds respect, zonder dat dit ruimte biedt aan andere vormen van uitsluiting, zoals moslimhaat. Ook de aanpak daarvan is essentieel en heel hard nodig.
Wij roepen politici en media daarom op te stoppen met zondebokpolitiek, negatieve stigmatisering en hun rol als volksvertegenwoordiger uit te voeren volgens de democratische waarden met een groot hart en een klein ego: meer verenigen, dienstbaarheid, empathie en perspectief op een samenleving waarin iedereen als volwaardig wordt gezien in menszijn.
Oproep aan moslims
Ook roepen we moslims op zich te laten horen, door een melding te maken bij Discriminatie.nl of het Meldpunt Islamofobie. Met deze meldingen (her)kennen we de onderliggende signalen en kunnen we samen discriminatie aanpakken. Zo hebben we recent etnisch profileren van mensen met een ‘niet-Nederlands klinkende’ naam door de ING kunnen aanpakken en succesvol bevochten bij het College voor de Rechten van de Mens. Ook zijn behoeften van moslims recent vastgelegd in het manifest tegen Islamofobie J’accuse…! door Emcemo.
Recente geschiedenis
Wantrouwen en stigmatisering lagen aan de basis van de toeslagenaffaire. Het systeem dat zorgde voor deze ontwrichtende kwestie die vele mensenlevens heeft verwoest, lijkt nu te zorgen voor een nieuwe escalatie en een voedingsbodem die doet vrezen voor ernstiger gevolgen. De voorstellen die op tafel liggen in Den Haag, zoals het uitzetten van Marokkaanse-Nederlanders wanneer zij zich misdragen, zijn stigmatiserend, discriminerend en werken racisme in de hand.
Daarnaast zorgen incorrecte uitspraken van politici, zoals dat er een ‘integratieprobleem’ is, niet alleen voor meer verdeeldheid, maar ook voor onjuiste beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat tweedegeneratiemigranten zich juist steeds beter integreren.
Hoe verder?
Het uitdragen van artikel 1 van onze Grondwet vraagt om leiders die gelijke behandeling ook met woord en daad uitdragen. Juist in een land dat een diverse bevolking kent en waar het nodig is dat iedereen volwaardig kan meedoen om alle uitdagingen van deze tijd te kunnen dragen. Discriminatie en racisme zijn ziekmakend. Door hiermee te stoppen, bevorderen we een samenleving, waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt.
RADAR zet zich via Discriminatie.nl in om sociaal-maatschappelijke organisaties te verenigen en de politiek te bewegen tot een effectieve aanpak van moslimhaat, zoals ook wordt genoemd in het Hoofdlijnenakkoord. Mensenrechten voor iedere Nederlander behoren bij onze politieke leiders in goede handen te zijn. Dat is de kern van artikel 1 en van het verbindend leiderschap dat Nederland momenteel nodig heeft om iedereen samen te brengen.