Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Wilders ook in hoger beroep veroordeeld voor groepsbelediging

PVV-leider Wilders is ook in hoger beroep veroordeeld tot groepsbelediging vanwege de ‘ minder minder’-uitspraak die hij deed op 19 maart 2014. Aanzetten tot haat of discriminatie werd niet bewezen geacht. Het hof legde Wilders ook geen straf op.

Volgens het hof was de uitspraak onnodig grievend, met name omdat Wilders zich zonder uitleg of nuancering heeft uitgelaten over een minderheidsgroep. Wilders heeft daarmee de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. Ook sprak het hof uit dat de uitspraak bijdraagt aan polarisatie terwijl het respecteren van minderheden van groot belang is voor een pluriforme samenleving.

Duizenden meldingen en aangiftes

Wilders deed de uitspraak op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Hij vroeg aan PVV-aanhangers in Den Haag of zij meer of minder Marokkanen wilden hebben in de stad en in Nederland. Het publiek antwoordde “minder, minder”, waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen. Bij RADAR en andere antidiscriminatievoorzieningen kwamen duizenden meldingen binnen. Bij de politie werden meer van 6000 aangiftes gedaan. Ook RADAR deed aangifte.

Vrijgesproken

In 2016 veroordeelde de rechter Wilders tot groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Het hof heeft Wilders nu vrijgesproken van aanzetten tot haat of discriminatie, ‘omdat de opzet van Wilders niet erop was gericht zijn publiek daartoe aan te sporen’. Verder wordt Wilders, zoals bij de rechtbank, vrijgesproken voor de uitlating tijdens een interview op een Haagse markt op 12 maart 2014. Toen heeft Wilders ook de woorden ‘minder Marokkanen’ gebruikt, maar daar beschrijft hij volgens het hof, alleen het stemgedrag van mensen op de markt. Net zoals het hof nu legde ook de rechter in 2016 Wilders geen straf op. RADAR wees destijds al op het belang van de principiële uitspraak.