Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Vergelijking coronabeleid met Holocaust is onnodig grievend

Het vergelijken van het coronabeleid met de Holocaust is onnodig grievend en creëert een voedingsbodem voor antisemitisme. Dat stelde de rechter in een kort geding over de uitspraken van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) op Twitter. Baudet heeft de tweets op last van de rechter moeten verwijderen.

Vergelijkingen tussen de coronamaatregelen en het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog miskent het unieke karakter van de Holocaust en doet het minder erg lijken. “Niet een café in mogen vanwege een persoonlijke keuze – geen vaccinatie – is niet te vergelijken met het vermoorden van miljoenen mensen, uitsluitend om wie zij zijn”, zei Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO) in de rechtszaal.

Twee Holocaustoverlevenden vertelden emotioneel hoe de uitspraken van Baudet hen diep hebben geraakt, in dit artikel van de NOS.

Vrijheid van meningsuiting

Mensen die zich uitgesloten voelen door het coronabeleid, mogen daarover hun zorgen uiten. Dat geldt zeker voor een politicus als Baudet. Maar aan de vrijheid van meningsuiting zijn ook verantwoordelijkheden verbonden.  Uitingen die onnodig grievend zijn, moeten worden vermeden. Dat heeft Baudet onvoldoende gedaan, oordeelde de rechter.

Opluchting

De uitspraak betekende een opluchting voor de twee Joodse organisaties en vier Holocaustoverlevenden die de zaak hadden aangespannen. “De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat de uitingen van Baudet onnodig kwetsend en daarmee onrechtmatig zijn. Hij mag de vergelijkingen met de Holocaust in woord en beeld niet meer gebruiken”, twitterde het Centraal Joods Overleg (CJO).

Coronadebat

Op de website van CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), wordt nog eens benadrukt dat de Joodse organisaties geen stelling willen nemen in het debat rondom de coronamaatregelen. “Wel zijn er grenzen, bijvoorbeeld wanneer een groep mensen onnodig wordt aangetast in hun waardigheid als Holocaustoverlevende of in hun herinnering aan de oorlogsperiode.”

De uitspraak van de rechter is hier in het geheel na te lezen.

Ervaar jij antisemitisme?