Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Veldverkenning naar aanpak discriminatie en racisme in amateurvoetbal

Racisme en discriminatie spelen niet alleen in het betaald voetbal, maar worden ook in de amateursport breed gevoeld. Dat blijkt uit de veldverkenning van RADAR naar de aanpak van racisme en discriminatie in het amateurvoetbal. De uitkomsten zijn 29 juni gepresenteerd in het ATIK stadion in Roosendaal.

De voorbeelden die naar voren kwamen bij de veldverkenning zijn legio: Spelers die beledigende opmerkingen krijgen over hun huidskleur of etniciteit, verenigingen die aspirant-leden met een migratieachtergrond weren, het meten met twee maten door scheidsrechters, het vaker controleren van teams met spelers van kleur, het schelden met het woord homo en vrouwenvoetbal als ondergeschoven kindje.  

Heikel onderwerp 

De meeste vereniging in Rotterdam en Midden- en West-Brabant die werden benaderd voor de veldverkenning weigerden medewerking. De weerstand speelde in alle gelederen van de vereniging. De argumenten liepen uiteen van: ‘geen tijd’ en ‘speelt hier niet’ tot ‘niet woke willen zijn’. Racisme en discriminatie in het amateurvoetbal is een taboe. 

One strike you’re out 

Sommige verenigingen hebben wél een eigen aanpak ontwikkeld om racisme en discriminatie aan te pakken. Maar het blijft vaak moeilijk om direct in te grijpen bij discriminerende of racistische opmerkingen. RADAR stelt daarom het invoeren van een nieuwe richtlijn voor: One strike you’re out.  1x discrimineren = vandaag terrein verlaten. Hiermee wordt het handelingsperspectief van toeschouwers, scheidrechters en alle andere betrokkenen vergroot.  

Jochen Dekker overhandigt de handreiking aan wethouder Evelien van der Star van de gemeente Roosendaal.
Jochen Dekker van RADAR overhandigt de veldverkenning aan wethouder Evelien van der Star van de gemeente Roosendaal.

Ketenaanpak 

Racisme en discriminatie zijn geen problemen die een vereniging of de KNVB zelf kan oplossen. Het vraagt om een ketenaanpak, waarbij de gemeente, handhaving, politie, sportbedrijven, antidiscriminatiebureaus en de verenigingen samenwerken. 

Handreiking voor verenigingen 

De veldverkenning is het eerste deel van de handreiking ‘Respect op en om het veld. Hoe ga je om met racisme en discriminatie in het amateurvoetbal’. Het tweede deel met praktische tips en best practices voor verenigingen verschijnt later dit jaar. De handreiking is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van het VSBfonds.