Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Stap 1: Quickscan, hoe staat je vereniging ervoor? 

Deze quickscan helpt je om in jouw voetbalclub het gesprek over racisme en discriminatie aan te gaan en te beoordelen hoe jouw vereniging hiermee omgaat. Je kunt deze vragen als startpunt gebruiken om het gesprek op gang te brengen.

Quickscan

  1. Is er een Commissie Sportiviteit & Respect of een Commissie Waarden & Normen?
  2. Heeft jouw vereniging clubregels waarin discriminatie en racisme expliciet worden behandeld?
  3. Wie houden zich bezig met discriminatie en racisme, en hebben deze personen de bevoegdheid om beslissingen te nemen en acties uit te voeren?

Gebruik deze vragen om in gesprek te gaan met bestuur, bestaande commissies, en/of andere clubleden. Het bespreken van deze vragen kan blinde vlekken aan het licht brengen. Je kunt eenvoudig verbeteringen doorvoeren door de volgende praktische tips te volgen:

Praktische tips

  1. Als jouw vereniging nog geen Commissie Sportiviteit & Respect heeft, kun je hulp inroepen van de KNVB om deze te realiseren.
  2. Voeg clubregels toe waarin discriminatie en racisme expliciet benoemd worden aan bestaande clubregels of het al bestaande waarden- en normenbeleid. Je kunt hier een voorbeeld downloaden.
  3. Maak de verenigingsregels zichtbaar: Visualiseer de verenigingsregels. Plaats een item op de website zoals bij GroenWit Breda of de Madese Boys
  4. Wijs iemand aan binnen de vereniging die verantwoordelijk is voor de aanpak van racisme en discriminatie. Geef deze persoon de bevoegdheid om beslissingen te nemen en acties te ondernemen.

Algemene vuistregels

Het is niet altijd eenvoudig om over racisme en discriminatie te praten, dus onthoud deze vuistregels:

  • Het is van belang om racisme en discriminatie expliciet te benoemen in de clubregels en deze waarden actief uit te dragen.
  • De strijd tegen racisme en discriminatie is een gezamenlijke inspanning.
  • Maak het bestrijden van racisme en discriminatie onderdeel van de clubcultuur.
  • Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Ga vooral aan de slag.

Alleen of samen?

Als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, zoek dan binnen de vereniging naar clubleden die dit onderwerp willen ondersteunen. Je kunt medestanders vinden in het bestuur of bij clubleden die zich bezighouden met dit onderwerp.

En nu? Ga verder met stap 2: De bestuurskamersessie, in gesprek met elkaar.