Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Hoe staat jouw buurt ervoor?

Hoe het gaat met Rotterdam? Zoveel mensen zoveel meningen. De één begint een klaagzang op alles wat niet deugt. De ander is apetrots op de stad en haar inwoners. Een toenemende stroom toeristen verkent al fotograferend, flanerend en kunst- en cultuur consumerend de stad. Dit toont voor mij aan: Rotterdam is ‘so hot right now!’

Rotterdammers zoals ik weten – in tegenstelling tot de meeste toeristen – dat de stad óók rauwe kantjes kent. Straten of buurten waar je niet blij of trots van wordt. Waar overlast is, criminaliteit, gebrek aan voorzieningen en je niet of nauwelijks contact hebt met je buren of andere buurtbewoners.

 Meten is weten

Wil je weten hoe het gaat met de buurt waar je woont of werkt? Het Rotterdamse Wijkprofiel laat het zien. Het Wijkprofiel verbindt harde cijfers met de beleving van Rotterdammers. De scores op drie domeinen – fysiek, veiligheid en sociaal – worden grafisch weergegeven in de vorm van een ‘hoefijzer’.  Wijken met overwegend groene scores doen het beter dan het stedelijk gemiddelde. Wijken die onder het stedelijk gemiddelde presteren, hebben gele of oranje scores.

Stijgende lijn

Rotterdam scoort in 2016 beter op de domeinen fysieke omgeving en veiligheid dan twee jaar terug. Het sociale domein is onveranderd. Wel zijn Rotterdammers nu positiever dan in 2014 over de binding in de wijk en de capaciteiten van de mensen in de buurt. Maar de objectieve cijfers laten (nog?) geen verbetering zien.

Zoeken met Wijkprofiel

Word je niet direct warm van cijfers en grafieken? Ga toch naar www.wijkprofiel.rotterdam.nl en laat je verrassen. Bijvoorbeeld omdat je als beleidsmaker, ondernemer, ambtenaar, bewoner of vrijwilliger gericht zoekt naar je doelgroep. Een initiatief voor extra taalonderwijs om Rotterdammers betere kansen te geven op school en werk? Zoek met het wijkprofiel naar wijken waar veel bewoners deze hulp kunnen gebruiken.

Beter door jou

Rotterdam bruist van initiateven om gebieden en mensen vooruit te helpen. Heb je je plek gevonden waar je aan de slag gaat? Met een beetje geluk kijk je dan in 2018 naar een positieve ontwikkeling in het wijkprofiel waar je bezig bent. Dan kun je denken; daar heb ik een steentje aan bijgedragen. Zo wordt Rotterdam beter. Door jou.

Door Rita Schriemer, onderzoeker bij het Stedelijk Expertisecentrum Rotterdam.

Reageren kan via Twitter: @RitaSchriemer