Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Ramadan reden tot paniek op je werk of op school? Zeker niet!

Op 12 april begint de jaarlijkse vastenperiode voor moslims, de ramadan. De periode waarin moslims van dageraad tot zonsondergang zich onthouden van eten en drinken. Maar hoe ga je hier eigenlijk mee om in het onderwijs? Of op de werkvloer? Daarover en meer lees je in dit artikel. 

Laten we beginnen met wat de ramadan nou is. De ramadan is de heilige maand van de moslimgemeenschap waarin zij van dageraad tot zonsondergang niet eten en drinken, niet roken en geen seks hebben. Dit is een vorm van aanbidding en behoort tot de vijf zuilen van de Islam. Door middel van het vasten wordt gewerkt aan zelfdiscipline en aan het versterken van de zogeheten “Imaan”. 

Ramadan op de werkvloer

Maar hoe ga je op een goede manier met de ramadan om op de werkvloer? En hoe zorg je ervoor dat er meer begrip voor is van collega’s? Werkgevers zijn niet verplicht om rekening te houden met de ramadan, maar veel werkgevers staan hier wel voor open. Zo kun je met je werkgever afspraken maken over het houden van pauzes en zou je bijvoorbeeld kunnen vragen om in plaats van te pauzeren eerder weg te gaan of later te beginnen. Gezien jij niet kunt mee-eten is dit al een hele fijne optie. 

Volgens de Arbo-unie vragen werkgevers zich af of het gezond is voor hun werknemers om te vasten, vooral als zij bijvoorbeeld zwaar fysiek werk uitvoeren. Eventuele acties zouden kunnen zijn een Arboarts in te schakelen om zo je gezondheid te waarborgen. Zodoende kan er beoordeeld worden of het verstandig is om mee te doen aan de ramadan. Gezonde mensen zullen er vrijwel geen last van hebben. Maar het allerbelangrijkste is het bespreekbaar maken met elkaar. Zo weten beiden partijen waar zij aan toe zijn en groeit het onderlinge begrip naar elkaar. Want hoe fijn is het als iemand rekening houdt met het gene wat jij erg belangrijk vindt? 

In het onderwijs

Niet alleen op de werkvloer, maar ook in het onderwijs is de ramadan soms een lastige kwestie.  Zo zijn er bijvoorbeeld momenten dat examens samenkomen met de ramadan en hebben leerlingen die meedoen het af en toe zwaarder. 

Hoe kan je er nou voor zorgen dat je je gehoord voelen? En het allerbelangrijkste hoe zorg je ervoor dat je schoolprestaties er niet onder lijden? Vaak is het niet de eetlust maar de vermoeidheid waar leerlingen last van hebben. Zo is het soms moeilijker om op te blijven letten tijdens de lessen doorzat zij zich minder kunnen concentreren. Wat je hier bijvoorbeeld tegen kunt doen is de docent te vragen veel interactie te hebben in de gegeven les en deze niet te eentonig te houden. Ook helpt genoeg frisse lucht om scherp te blijven. Wat je ook kunt doen is een studieschema maken, zo kun je je schoolwerk beter plannen en loop je niet achter met de stof. Denk hierbij aan het nemen van genoeg pauzes tussendoor. Een laatste optie zou kunnen zijn om te vragen of er een klaslokaal beschikbaar gemaakt kan worden voor vastende leerlingen tijdens de pauzes om zo even tot rust te kunnen komen. Door middel van deze kleine opties voelt degene die aan het vasten is zich gehoord en wordt de ramadan voor iedereen een fijne ervaring. 

Heb je een leuke werkgever of zit je op een school die hier rekening mee houdt? Deel jouw ervaring!