RADAR actief in de gemeente Tilburg
In 2022 heeft RADAR diverse activiteiten uitgevoerd om discriminatie te voorkomen en te bestrijden.
Samenwerken met maatschappelijk organisaties in de stad
Discriminatie bespreekbaar maken en tegengaan kan niet zonder samen te werken met diverse (sociale) partners in de stad en te zoeken naar kansen om thema’s met betrekking tot discriminatie te agenderen. RADAR heeft daarom allerlei gesprekken gevoerd met organisaties waaronder het Emancipatie expertisecentrum Feniks, Vluchtelingenwerk, de werkgroep SOMS, Anti Racisme Groep Tilburg (ARG), Stichting Comité 30 juni/1 juli Tilburg en het COC. Dit zijn organisaties die een vertegenwoordiger zijn van of veel in aanraking komen met burgers die mogelijkerwijs te maken hebben met discriminatie.
In 2022 is tijd en energie gestoken in het kennismaken met deze organisaties. Tijdens deze kennismakingen is bekeken wat RADAR voor hen zou kunnen betekenen.
Bijeenkomsten
RADAR is betrokken geweest bij de organisatie van onder andere de volgende bijeenkomsten:
- In maart is aangesloten bij de activiteiten rondom 8 maart, de Internationale Vrouwendag, georganiseerd door Feniks.
- Op 1 juli, tijdens Keti Koti, is er door RADAR een krans gelegd tijdens de onthulling van het slavernijmonument.
- Op 11 oktober heeft RADAR deelgenomen aan de activiteiten rondom Coming Out Day.
- In november heeft RADAR deelgenomen aan de Orange the World bijeenkomst waarin aandacht werd gevraagd voor geweld tegen vrouwen.
- Aan bijeenkomsten rondom radicalisering is deelgenomen; de netwerkdag Radicalisering verbindt, Flitscollege Radicalisering.
- RADAR heeft deelgenomen aan de herdenking van de Kristallnacht in november.
Trainingen
- RADAR heeft in 2022 trainingen gegeven rondom het thema diversiteit, inclusie en discriminatie.
- Zo is in het eerste kwartaal een training gegeven aan medewerkers van de Universiteit van Tilburg over discriminatie en micro-agressie.
- Er wordt training gegeven over het herkennen van discriminatie en micro-agressie aan het onderzoeksinstelling Pon Telos.
- Voor Fontys hogeschool heeft RADAR een workshop herkennen en tegengaan van discriminatie georganiseerd.
Aanpak stagediscriminatie
Uit divers onderzoek blijkt ook dat mbo-studenten met een migratieachtergrond meer moeite moeten doen om een stage te vinden dan jongeren die geen migratieachtergrond hebben. Om beter beeld te krijgen hoe de situatie in Tilburg is, zijn er in 2022 gesprekken gevoerd met docenten van een Tilburgse mbo-school, een aantal stagebedrijven en ook is er gesproken met studenten. Uit deze gesprekken bleek dat het landelijke beeld ook van toepassing is in Tilburg en dat het zinnig zou zijn om ook bij Tilburgse mbo-scholen dit probleem bespreekbaar te maken en te gaan werken aan mogelijke oplossingen.
Aanpak discriminatie bij het amateurvoetbal
In het najaar van 2021 is gestart met project dat het doel heeft om een beter beeld te krijgen over in welke mate racisme en discriminatie in het amateurvoetbal voorkomt en samen met voetbalverenigingen en andere partners zoals de KNVB samen iets tegen te ondernemen. Het project is uitgevoerd in meerdere steden, waaronder in Tilburg.
In 2022 zijn diverse amateurvoetbalverenigingen benaderd om bestuursleden te bevragen welke ervaringen men heeft met discriminatie op en rond het veld. Ook is er in de zomer een digitale vragenlijst verspreid. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is RADAR bezig met het opstellen van een handreiking die in de loop van 2023 gepresenteerd zal worden.
Vergroten van meldingsbereidheid
RADAR heeft een campagne ontwikkeld voor sociale media. De campagne bestaat uit vijf animaties en roept op om:
• iets te doen als je getuige bent van discriminatie;
• discriminatie te melden via de app.
Ook is op de site van RADAR informatie verspreid met met tips voor omstanders.
De animaties sluiten af met het logo van de gemeente Tilburg.
De app discriminatiemelder is gratis verkrijgbaar in de app store en Google Play.