Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Quiz: herken jij discriminatie?

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ervaart discriminatie. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen terwijl daar geen reden voor was. Discriminatie is verboden. Maar wat is discriminatie en wat niet? Herken jij discriminatie?

Guus

 

Guus is 76 jaar. Hij wil gebruikmaken van een financiële regeling om woningen duurzamer te maken. De gemeente wijst zijn aanvraag af vanwege zijn leeftijd. Discriminatie of niet?

 

Dit is geen discriminatie 

 

Er is hier wel sprake van onderscheid, maar niet van verboden onderscheid. Je kunt wettelijk alleen gediscrimineerd worden op leeftijd wanneer jou arbeid wordt geweigerd.  

De Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (Wgbl) biedt bescherming aan mensen die gediscrimineerd worden vanwege hun leeftijd. Bijvoorbeeld omdat zij te jong of juist te oud zijn. Deze wet heeft een beperkt bereik. Je kunt hier alleen beroep op doen als er sprake is van discriminatie op het terrein arbeid.

Roy

 

Roy heeft snel een woning nodig. Hij ziet een advertentie van een makelaar waarin tijdelijk huisvesting wordt aangeboden voor buitenlandse werknemers, die op basis van een tijdelijk contract in Nederland werkzaam zijn. Roy wordt niet uitgenodigd voor een bezichtiging, omdat hij geen expat is.

 

Dit is discriminatie

 

Dit is discriminatie op grond van nationaliteit. Door in de advertentietekst op te nemen dat een huurwoning wordt aangeboden aan buitenlandse werknemers die een tijdelijk arbeidscontract hebben in Nederland, maakt de verhuurder onderscheid op grond van nationaliteit. Nederlandse huurders kunnen hieruit begrijpen dat zij niet in aanmerking komen voor de huurwoning. Dit onderscheid is niet toegestaan.

 

Esther

 

Esther is een transgender vrouw, die nog geen geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan. Ze mag plots geen gebruik meer maken van de dameskleedkamer in de sportschool. Vrouwelijke leden hebben geklaagd omdat ze de trans vrouw nog steeds als man zien. Discriminatie of niet?

 

Dit is discriminatie

 

Discriminatie van transgender personen is verboden. Dit is sinds 2019 expliciet opgenomen in de wet. Door tegemoet te komen aan de wens uit klachten maakt de sportschool zich schuldig aan discriminatie.

Esra

 

Esra werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ze wil vanwege haar geloof lange mouwen dragen zodat haar armen zijn bedekt. Het ziekenhuis wil juist dat zij haar onderarmen vrijhoudt vanwege de hygiëne. Discriminatie of niet?

Dit is geen discriminatie

 

De maatregel van het ziekenhuis treft vooral mensen die vanwege hun geloof bedekkende kleding willen dragen. De medewerkster wil vanwege haar geloof haar armen kunnen bedekken (grondrecht: vrijheid van godsdienst). Er is in dit geval sprake van ‘indirecte discriminatie’.

In tegenstelling tot directe discriminatie, is indirecte discriminatie toegestaan als daarvoor een goede onderbouwing is. Het ziekenhuis geeft in deze zaak een goede onderbouwing voor dit beleid:

  • De kledingvoorschriften zijn relevant voor de functie.
  • De kledingvoorschriften dienen een belangrijk doel: het voorkomen van besmetting met bacteriën en virussen. Het ziekenhuis wijst erop dat richtlijnen van het RIVM en van de Inspectie voor de Gezondheidszorg verplichten tot strikte handhaving van deze regels.

In dit geval wegen de argumenten van het ziekenhuis zwaarder dan de religieuze redenen van de medewerkster en is deze onderbouwing voor het beleid doorslaggevend.

Yasmine

 

Yasmine is caissière bij een grote supermarkt. Sinds kort draagt ze een hoofddoek. Ze wordt gepest en genegeerd door haar collega’s. Haar werkgever wil dat ze haar hoofddoek afdoet anders wordt ze ontslagen. Discriminatie of niet?

 

Dit is discriminatie

 

Dit is discriminatie op grond van godsdienst. Met dit verbod wordt onderscheid gemaakt op grond van godsdienst; de vrouw draagt haar hoofddoek vanwege haar religie. Daarnaast is een werkgever verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen voor zijn/haar medewerkers. 

Roos

 

Roos vertelt haar werkgever dat ze in verwachting is. Kort daarna krijgt ze te horen dat haar jaarcontract niet wordt verlengd, ondanks dat ze een goede beoordeling had. De werkgever noemt als reden dat continuïteit zeer belangrijk is voor het bedrijf. Discriminatie of niet?

 

Dit is discriminatie

 

Dit is discriminatie op grond van geslacht. Een werkgever mag geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen wanneer er een contract wordt aangegaan of bij het verlengen van een contract; in dit geval is er onderscheid gemaakt omdat een vrouw zwanger kan worden en een man dit niet kan. 

Volgens rechtspraak van het Europese Hof van Justitie moet afwezigheid of verminderde inzetbaarheid wegens zwangerschap en/of bevallingsverlof worden gezien als een direct en onlosmakelijk gevolg van zwangerschap en wordt daarom op één lijn gezet met de zwangerschap zelf.

Discriminatie op basis van zwangerschap is verboden.

Martijn

Martijn krijgte horen dat zijn stageplaats alsnog is afgewezen. De werkgever heeft op Facebook gezien dat Martijn samenwoont met zijn vriend en wijst vanwege zijn geloofsovertuiging homoseksuele relaties af. Martijn is daarom niet meer welkom. Discriminatie of niet? 

 

Dit is discriminatie 

 

Dit is discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Dat is verboden. Een bedrijf mag dus nooit een stage- of arbeidsplaats weigeren vanwege iemands seksuele gerichtheid. Een geloofsovertuiging is hier voor de wet geen uitzondering op.

Margreet

Margreet is lid van een gospelkoor. Als ze vanwege haar beperking een rolstoel nodig heeft, mag ze niet meer mee naar optredens. Het bestuur zegt dat het een staand swingend koor is, dat beweegt als een geheel. Margreet mag wel lid blijven en meedoen aan de repetities. Discriminatie of niet? 

 

Dit is discriminatie

 

Dit is discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Als iemand niet meer mee mag doen aan optredens omdat zij in een rolstoel zit, dan is dat verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte. Alleen als dans een wezenlijk onderdeel van het optreden zou uitmaken, waarbij de vrouw in de rolstoel het geheel van het koor ernstig doorbreekt, zou een uitzondering gelden. In dit geval had het koor eerst moeten proberen om de vrouw te laten deelnemen, bijvoorbeeld door haar aan de zijkant van het podium te laten zitten. Ook had het koor moeten proberen om aanpassingen te maken als een podium niet rolstoeltoegankelijk is.