Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Onterecht verschil in salaris? Meld het!

Het is Internationale Vrouwendag! Op deze dag strijden vrouwen wereldwijd voor gelijke rechten. Maar wist jij dat ook in Nederland vrouwen vaak minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk? Dat is niet meer van deze tijd. In dit artikel leggen we uit waar het inkomensverschil door komt en wat je ertegen kan doen!

Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 14 procent minder per uur dan mannen. Hierdoor lopen vrouwen veel geld mis. Dit inkomensverschil is deels te verklaren:

  • Vrouwen werken namelijk vaker in sectoren met gemiddelde of lage lonen, zoals het onderwijs, de horeca of de culturele sector.
  • Er werken nog steeds meer mannen in de bestbetaalde sectoren waarbij zij, vaker dan vrouwen, een leidinggevende positie hebben.

Mensen met leidinggevende posities verdienen meer. Daardoor wordt de salariskloof tussen mannen en vrouwen nog groter.

Onduidelijk

Voor het overige deel van het salarisverschil is geen duidelijke reden aan te wijzen. Hier is sprake van ongelijke beloning. Het is bij wet verboden dat het salaris van mensen die gelijk werk doen verschilt. Het College voor de Rechten van de Mens geeft twee verklaringen voor ongelijke beloning:

  1. Het huidige salaris sluit aan op het laatstverdiende salaris;
  2. De medewerker heeft onderhandeld over het salaris, zonder over relevantie werkervaring te beschikken.

Voorbeeld

Om een wat duidelijker beeld te schetsen van ongelijke beloning, geven we het volgende voorbeeld. Luna en Achmed zijn allebei 21 jaar, volgen dezelfde studie op het hbo en werken beiden twee jaar parttime bij dezelfde supermarkt als vakkenvuller. Op een dag vraagt Luna aan Achmed hoe zijn sollicitatiegesprek verliep twee jaar geleden. Achmed gaf aan dat het erg soepel verliep en hij goed heeft kunnen onderhandelen over zijn salaris. Luna kijkt verbaasd naar Achmed, want zij heeft niet onderhandeld over haar salaris. Achmeds uurloon ligt hierdoor 14% hoger dan het uurloon van Luna. En dat terwijl zij beiden dezelfde werkzaamheden verrichten en dezelfde werkervaring hebben.

Op de schop

Hoewel het te verklaren is dat vrouwen 14% minder verdienen dan mannen, betekent dat niet dat het maar geaccepteerd moet worden. Stel je voor dat je in het dagelijks leven 14% minder koffie of 14% minder pauze zou krijgen. Dat zou je ook niet accepteren, toch? Dit systeem moet daarom op de schop. Bedrijven moeten meer vrouwen aannemen in topposities, hun kennis minder laag inschatten en het voor vrouwen mogelijk maken om net zo snel promotie te maken als collega’s van het andere geslacht. Daarnaast moet het bedrijf een functiewaarderingssysteem gebruiken, met objectieve maatstaven, bij het inschalen van haar medewerkers. Zo ziet iedereen op welk salaris diegene recht heeft.

Wat kan je zelf doen?

Het is niet eenvoudig om zelf de loonkloof aan te pakken. Veel werkgevers zijn zich niet eens bewust van de loonkloof in hun eigen organisatie. Toch kun je zelf een aantal dingen doen om het probleem bespreekbaar te maken.

  • Heb je het gevoel dat je onterecht minder verdient dan je mannelijke collega, maar twijfel je nog? Leg je probleem voor aan een van onze klachtbehandelaars. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om te bekijken of er daadwerkelijk sprake is van ongelijke beloning.
  • Ga de onderhandeling aan! Het is doodeng, maar toch kan het de moeite waard zijn. WOMEN Inc. geeft in dit artikel tips voor een sterke onderhandeling.
  • Wacht! Onderhandelen heeft niet in álle gevallen zin. Lees daarom ook dit artikel van WOMEN Inc.
  • Ben je werkgever? Ga dan na of jouw organisatie (onbewust) bijdraagt aan de loonkloof. In dit magazine van WOMEN Inc. lees je er alles over.