Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Nieuwe website brengt discriminatie in Rotterdam in kaart

Discriminatie is bij wet verboden maar komt nog steeds voor. Ook in Rotterdam. Om een beter inzicht te krijgen in de patronen en mechanismen achter discriminatie, is Discriminatiewijzer.nl gelanceerd. De website toont met aanvullende onderzoeken ook welke lokale factoren – zoals wijkdynamiek en beleid – hierop van invloed zijn, benadrukt Fattana Mirzada, senior onderzoeker bij RADAR. Daarmee is het een waardevol hulpmiddel voor  beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en betrokken Rotterdammers die zich met dit onderwerp bezighouden.

Discriminatiewijzer toont verschillende vormen van diversiteit in de stad en op wijkniveau, laat zien welke ontwikkelingen er zijn in discriminatie-ervaringen en discriminatiemeldingen, en gaat in op de samenhang tussen discriminatie en bredere patronen van ongelijkheid in de stad. Ook laat de website Rotterdammers aan het woord die hun verhaal vertellen over waar en hoe discriminatie wordt ervaren. 

Belangrijk onderdeel

In het kader van het ‘Rotterdam Inclusivity Project’ werkten de Erasmus Universiteit Rotterdam, antidiscriminatievoorziening RADAR en de Gemeente Rotterdam samen aan de ontwikkeling van de website. Volgens projectleider Prof.dr. Peter Scholten (Erasmus Universiteit)  is de website ‘een belangrijk onderdeel van de poging om met behulp van betrokken organisaties en wetenschappelijk onderzoek het antidiscriminatiebeleid verder te ontwikkelen.’

‘Samen maken we één stad’

De site en het onderzoek richten zich op alle Rotterdammers. Iedereen die patronen van discriminatie verder wil begrijpen, kan op de site terecht: of je nu een beleidsnota voorbereidt, een werkstuk op school maakt of zelf slachtoffer bent van discriminatie. De Gemeente Rotterdam ondersteunt het project vanuit het actieprogramma ‘Samenleven in één stad’. Wethouder Faouzi Achbar: ‘Discriminatie, racisme en haatzaaien in welke vorm dan ook zijn niet acceptabel. De samenleving is van ons allemaal. Samen maken we één stad. Met deze website krijgen we beter inzicht in de aard en omvang van verschillende vormen van discriminatie en waar die plaatsvinden. Zodat we die gerichter kunnen aanpakken.’

Meer onderzoek

De komende jaren zal de website nog verder ontwikkeld worden, en zal er ook meer verdiepend onderzoek plaatsvinden naar de patronen. Zo kijken de onderzoekers van de Erasmus Universiteit en van RADAR het komende jaar hoe en waarom discriminatie-ervaringen verschillen tussen wijken, hoe discriminatie zich manifesteert in de (semi-)publieke ruimte, en naar moslimdiscriminatie.