Noura Oul Fakir
Wat doe je bij RADAR?
Ik ben onderzoeker bij RADAR!
Wat is je specialisme?
Vanuit mijn sociologische achtergrond kan ik maatschappelijke ontwikkelingen en problemen op verschillende niveaus analyseren en hier praktische (beleids)oplossingen voor opstellen. Zo is discriminatie niet enkel iets wat mensen op individuele basis ervaren maar is het ook een systeem. Dit vraagt om verschillende aanpakken. Verder heb ik kennis in het uitwerken en doorvoeren van diversiteit- en inclusiebeleid met een intersectionele benadering.
Waarom ben je bij RADAR komen werken?
Door eigen ervaringen met discriminatie en die van mensen om mij heen weet ik wat voor grote impact discriminatie kan hebben. Dit vormt voor mij dan ook de drijfveer om op verschillende manieren bezig te zijn met antidiscriminatie, kansengelijkheid en gelijkwaardigheid. Ik vind het belangrijk om hier ook mee bezig te zijn in mijn werk en waar kan dit beter dan bij antidiscriminatiebureau RADAR?
Wat was je belangrijkste les uit de ‘school of life’?
Wees niet tolerant tegen intolerantie, ook al zorgt dat voor ongemak bij anderen.
Welk boek/documentaire/film/podcast moet iedereen gelezen/gezien/gehoord hebben?
Femonationalism, in the name of women’s rights van Sara R. Faris is best een theoretisch boek maar desondanks super belangrijk en interessant. Het maakt duidelijk hoe o.a. media en (rechts-nationalistische en neoliberale) politieke partijen in Europa, waaronder Nederland, feminisme instrumentaliseren om zo xenofobe denkbeelden te rechtvaardigen en bepaalde groepen te demoniseren. Het boek geeft veel inzichten maar zorgt er ook voor dat je dit narratief en de tactieken weet te herkennen wanneer het gaat over bijvoorbeeld migratie.