Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Lilia Visser

Wat doe je bij RADAR? 

Ik ben trainer en projectmedewerker. Dat betekent dat ik zowel trainingen, workshops en gastlessen geef als me bezighoud met lopende projecten. Voor mij is dat de perfecte combinatie van actief kennis overdragen, netwerken, organiseren en in theorie kunnen duiken.

Wat is je specialisme?

Tijdens mijn opleiding heb ik mij veel beziggehouden met genderidentiteit en seksuele diversiteit. Dit heeft geresulteerd in het feit dat vrijwel mijn hele loopbaan raakvlakken met deze thema’s heeft gehad. Ik ben er nog steeds veel mee bezig, zowel binnen RADAR als binnen mijn vrijwilligerswerk en het heeft mij mooie mogelijkheden gebracht waar ik dankbaar voor ben.

Waarom ben je bij RADAR komen werken?

Ik kende al iemand die bij RADAR werkte en telkens als ik haar sprak dacht ik: ‘Wow, jij hebt gaaf werk!’ Haar werk was divers, maar had toch altijd een belangrijk maatschappelijk doel: het verminderen van discriminatie en bevorderen van gelijke behandeling. Toen ik tegen de vacature aanliep wist ik dat ik het in ieder geval moest proberen en het heeft enorm goed uitgepakt!

Wat was je belangrijkste les uit de ‘school of life’?

Leef en laat leven. Laat jezelf niet inperken door de meningen of acties van anderen en geef, tegelijkertijd, ook anderen de ruimte om hun eigen leven in te richten zoals zij dat willen. Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn, en zij niet met jou, maar met wederzijds respect mag ieders mening er zijn en kan je er gezonde discussies over voeren.

Welk boek/documentaire/film/podcast moet iedereen gelezen/gezien/gehoord hebben?

Privilege exercise’ is een filmpje op YouTube dat een aantal jaren terug veel indruk op mij heeft gemaakt. Er wordt stilgestaan bij privilege en wat het hebben of niet hebben van die privileges voor effect kan hebben op iemands leven. Wij doen een verkorte versie hiervan ook tijdens trainingen en het maakt vaak veel indruk, het verschil tussen mensen wordt visueel zichtbaar en drukt je met de neus op de feiten: niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Het motiveert mij altijd extra om bij te dragen aan een samenleving waar iedereen dezelfde kansen krijgt.