Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Is erkenning van institutioneel racisme door kabinet wel genoeg?

Bij de Belastingdienst was sprake van institutioneel racisme. Gaat deze erkenning van het kabinet ver genoeg of is er meer nodig?

Het College voor de Rechten van de Mens noemt de erkenning ‘een belangrijke eerste stap’, maar vindt ook dat er openheid moet komen over de gemaakte fouten. ‘Als dit juridische consequenties heeft, dan moet het kabinet die aanvaarden’, schrijft het College op de website.

De Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, Rabin Baldewsingh, valt over de termen ‘onbewust’ en ‘zonder kwader trouw’ in de uitleg van de staatssecretaris Marnix van Rij. “Er waren tabellen gemaakt op basis van nationaliteit en godsdienst. Dat kan toch geen onbewust handelen van ambtenaren zijn geweest?”, zegt hij in een artikel op Nu.nl.

Gevolgen voor slachtoffers

RADAR staat zeven gezinnen bij die door de Belastingdienst onterecht werden beschuldigd van fraude bij de toeslag kinderopvang, waardoor ze vaak in grote problemen kwamen. De zaken zijn voorgelegd aan het College van de Rechten van de Mens. De gelijkebehandelingswetgeving gaat uit van de gevolgen voor het slachtoffer. Of de Belastingdienst het bewust heeft gedaan, maakt niet uit. Een uitspraak van het College maakt duidelijk of sprake was van discriminatie van de gezinnen en maakt de weg vrij voor andere (juridische) procedures.

Het College heeft nog geen uitspraak gedaan over individuele zaken in de toeslagenaffaire, maar wil eerst een eigen onderzoek afwachten naar de effecten van de uitvoeringspraktijk van de Belastingdienst.