In memoriam Suzette Bronkhorst
Suzette Bronkhorst en Ronald Eissens vormden drie decennia een markant stel in de wereld van antidiscriminatie-organisaties. Op 8 oktober jl. is Suzette Bronkhorst overleden, ruim acht maanden nadat ze afscheid had genomen van haar geliefde.
Zoals RADAR in herinnering bracht bij het overlijden van Ronald, is het onmogelijk om over de een te schrijven, zonder de ander te noemen. Suzette en Ronald waren niet alleen 29 jaar lang privé een stel maar ook ‘partners in crime’ in alle projecten die zij met hun Stichting Magenta ontwikkelden.
In 1996 richtten ze het eerste meldpunt voor discriminatie voor internet ter wereld op: MDI in Amsterdam. Als geen ander zagen zij de potentie, maar ook de schaduwkanten van de toen nog ‘nieuwe’ media. Al snel pleitten zij voor een effectieve ‘nettiquette’ op webfora, deden uitvoerig onderzoek, leidden webmasters op en voerden juridische en politieke acties tegen uitbarstingen van hatecrime.
Suzette en Ronald stonden ook aan de wieg van het INACH, het International Network Against Cyber Hate, het wereldwijde netwerk van nationale meldpunten internetdiscriminatie. Als geen ander zagen zij heel vroegtijdig de noodzaak van een Europese en mondiale aanpak van hatecrime.
Hun compromisloze inzet voor gelijke behandeling en hartgrondige afkeer van hatespeech uitte zich soms in ongepolijste omgangsvormen, waardoor ze lang niet altijd en alleen vrienden maakten. Zo fel als zij zich keerden tegen opponenten, zo hartelijk en gastvrij waren zij in de contacten met samenwerkingspartners.
RADAR heeft de afgelopen dertig jaar in tal van projecten intensief samengewerkt met Suzette en Ronald. Met het overlijden van Suzette nemen we definitief afscheid van deze visionaire en gedreven medestanders en wegbereiders voor meer gelijke behandeling in Nederland.