Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Hoofddoek & Arbeidsmarktdiscriminatie

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar ervaren discriminatie blijkt dat discriminatie op grond van godsdienst en levensovertuiging in Nederland vooral wordt ervaren door moslims (Andriessen, Fernee & Wittebrood, 2014: 76). Drie procent van de ondervraagde christenen ervoer in het jaar voorafgaand aan het onderzoek discriminatie op grond van zijn of haar godsdienst, tegenover 46 procent van de ondervraagde moslims. Maar liefst een op de drie moslims zegt te maken hebben gehad met discriminatie in hun zoektocht naar werk of op de werkvloer. Discriminatie op de werkvloer neemt veelal de vorm aan van kwetsende grappen, pesterijen en uitgescholden worden door collega‟s en/of leidinggevenden. Ook bij klantcontact en bij contact met opdrachtgevers wordt discriminatie ervaren.

Bij het meldpunt van RADAR (antidiscriminatievoorziening in (delen van ) Zuid-Holland en Brabant) komen geregeld meldingen binnen van mensen die vanwege hun islamitische geloof gediscrimineerd worden. Veel van die meldingen gaan over de toegang tot de arbeidsmarkt of discriminatie op de werkvloer.

Specifieker: Van elke tien meldingen over discriminatie op grond van geloof bij RADAR, gaan er zeven over discriminatie op grond van het Islamitische geloof. De meldingen over discriminatie op grond van het islamitische geloof hebben opvallend vaak te maken met het dragen van een hoofddoek. Bijna de helft van de meldingen hebben daar betrekking op. De vrouwen die dit melden worden op straat uitgescholden vanwege hun hoofddoek, of krijgen na een sollicitatie te horen dat zij de baan alleen kunnen krijgen wanneer zij bereid zijn om hun hoofddoek tijdens het werk af te doen. Ook melden vrouwen dat zij op de werkvloer worden gepest of minder kans maken op promotie.

In 2014 zag RADAR een sterke stijging in het aantal meldingen over discriminatie van moslims op de arbeidsmarkt.  In Zuid-Holland (regio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid) zijn er bij RADAR meer meldingen over discriminatie van moslims dan in Brabant het geval is (zie de tabel). Omdat het aantal meldingen lang niet alles zegt over hoe vaak discriminatie voorkomt (maar meer over hoe vaak het wordt gemeld), kunnen we op basis van deze meldcijfers niet veronderstellen dat moslims in Brabant minder last hebben van discriminatie dan in Zuid-Holland. 

Meldingen over godsdienst -> islam op de arbeidsmarkt in het RADAR-werkgebied

Zie voor meer informatie over discriminatie van vrouwen met een hoofddoek onze factsheet Discriminatie naar Godsdienst of Levensovertuiging.